AcasăNewsVezi cum se imparte tara in opt euro-judete!

Vezi cum se imparte tara in opt euro-judete!

Cea mai probabila varianta de reorganizare teritoriala cu opt regiuni

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că reorganizarea administrativ-teritorială este necesară pentru ca România să nu îşi submineze şansele de a atrage bani europeni. Boc a aratat că atribuţiile care ţin de servicii deconcentrate sau consilii judeţene trebuie să fie preluate de primării. „Dacă nu facem această reformă a administraţiei publice în sensul reorganizării teritoriale a ţării, România îşi subminează serios şansele ca, din 2013, să aducă bani europeni, pentru că, în Europa, banii se dau pe componenta administrativă, pe structuri apropiate de cele regionale, adică, astăzi, ceea ce avem nu funcţionează pe interes naţional”, a explicat Emil Boc, după întâlnirea pe care a avut-o cu deputaţii PDL.

Cea mai probabila varianta de reorganizare teritoriala cu opt regiuni

Premierul a spus că BPN al PDL a decis promovarea şi susţinerea reorganizării administrativ-teritoriale a ţării pentru atragerea mai bună a fondurilor europene, pentru ca „cetăţeanul să aibă mai aproape de el administraţia„. Emil Boc a explicat că descentralizarea trebuie să se producă până la ultimul nivel, iar atribuţiile care ţin de servicii deconcentrate sau de consilii judeţene, în principal, să se ducă la nivelul primăriilor, pentru că „acolo este cetăţeanul mai aproape de administraţie„.

Prim-ministrul a mai arătat că la nivelul noilor consilii judeţene vor rămâne politicile de dezvoltare regională, de absorbţie de fonduri europene, de distribuire de fonduri pentru investiţii, drumuri, mediu. „Actualele judeţe nu fac faţă provocărilor secolului actual pentru a aduce bani europeni şi de a avea politici coerente în ceea ce înseamnă investiţii care trebuie să se realizeze”, a mai spus Boc, adăugând că, de exemplu, un drum începe dintr-un judeţ şi se continuă în alt judeţ.

Întrebat dacă sunt nemulţumiri în rândul parlamentarilor, Boc a răspuns că este un subiect în dezbatere. El a adăugat că BPN a adoptat cu largă majoritate susţinerea proiectului. „Cetăţeanul trebuie să înţeleagă că nu va face un kilometru în plus pentru a lua avizele necesare, dimpotrivă, unele avize care se dau de către judeţ sau de alte servicii deconcentrate se vor da de către primăriile cele mai apropiate de el şi vom păstra doar la nivel judeţean acele atribuţii care ţin de dezvoltarea integrală”, a explicat Boc.

Emil Boc a mai aratat că actuala lege este din 1968 şi numai România şi Bulgaria mai au această organizare administrativ-teritorială de „sorginte comunistă”. Întrebat în câte regiuni ar fi reorganizată ţara, Boc a spus că se discută la nivelul coaliţiei. „Important este principiul pe care l-am adoptat cu partenerii de coaliţie”, a adăugat Boc.

Luni dimineaţă, BPN al PDL a mandatat conducerea partidului să discute cu partenerii din coaliţie pentru elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, după cum a anunţat Gheorghe Flutur.

Surse din partid, citate de Mediafax, susţin că intenţia conducerii PDL este ca Guvernul să definitiveze chiar în această săptămână proiectul privind reorganizarea administrativă a ţării. Dacă legea va fi adoptată în varianta susţinută de Traian Băsescu şi de PDL, România va avea opt regiuni, care se vor numi tot „judeţe„. Totodată, vor fi desfiinţate actualele consilii judeţene şi prefecturi, întrucât va exista doar o structură administrativă pe judeţ, au relatat sursele citate.

 

author avatar
A.P. Redactor
2.494 afisari

4 COMENTARII

  1. Adevarat, foarte bine surprins aspectul, numai ca practica ne-a demonstrat ca in tara aceasta nimic nu se intampla in interesul alegatorului, ci numai al alesului. Deci…? Alte jocuri de interese obscure nu se intrevad? Cine, cu exceptia romanilor, mai are interesul ca tara sa se imparta din nou intr-o alta forma administrativa?

  2. Am crezut ca noi, romanii suntem un popor binecuvantat de Dumnezeu. Dumnezeu ne-a binecuvantat si dracu ne-a dat guvernul Boc, care face ce face si mereu ne uluieste! Cat de idioti ne cred? Nu vedetice usor poti rupe Romania asa?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger