AcasăNewsVezi cum poti sa-ti faci asigurare facultativa pentru somaj

Vezi cum poti sa-ti faci asigurare facultativa pentru somaj

Asigurarile facultative de somaj se incheie la agentiile pentru ocuparea fortei de munca

Persoanele angajate cu contract de munca sunt obligate sa contribuie la sistemul asigurarilor de somaj, dar exista si categorii sociale care o pot face facultativ, pe baza veniturilor obtinute din diverse activitati.

Asigurarile facultative de somaj se incheie la agentiile pentru ocuparea fortei de munca

Categoriile de persoane care pot contribui facultativ la asigurarile de somaj sunt:

–         asociatul unic, asociatii din firme;

–         administratorii care au incheiat contracte potrivit legii;

–         persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente;

–         membrii asociatiilor familiale;

–         cetatenii romani care lucreaza in strainatate, conform legii;

–         alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in niciuna dintre situatiile mentionate anterior.

Conditii si contributii

Cei interesati pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agentia pentru ocuparea fortei de munca pe raza careia doimiciliaza. Solicitantii trebuie sa aiba 18 ani si sa fie asigurati si in sistemul de pensii si in cel de sanatate. Venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata (700 de lei) si nici mai mare decat echivalentul a cinci salarii medii brute  (10.100 lei), pe care se aplica o cota de 0,5%, reprezentand constributia angajatului la sistemul de asigurari de somaj.

Indemnizatie

Cuantumul indemnizatiei de somaj se ridica la 75% din suma stabilita pentru indicatorul social de referinta (500 de lei), adica 375 de lei, la care se adauga intre 3% si 10% din salariul mediu brut pe ultimele 12 luni lucrate anterior intrarii in somaj. In cazul asigurarilor facultative, in loc de salariul mediu brut se are in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

author avatar
Arpad Dobre
406 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger