AcasăNewsVezi cine va fi urmasul lui Basescu!

Vezi cine va fi urmasul lui Basescu!

Romanii isi doresc un presedinte care sa nu fie „jucator”, ca Traian Basescu, sau „tolerant” ca Ion Iliescu, crede actualul sef al statului. „Despre Emil Constantinescu nu mai spun, ca iar se supara pe mine”, a spus Basescu. El a declarat la emisiunea „Nasul” de la 10 TV ca are o lista cu cateva persoane potrivite pentru functia suprema, dar nu vrea sa dea detalii.

Presedintele va fi un om care nu e acum in prima linie. Cred ca romanii vor vrea un om cu greutate culturala considerabila, care sa le dea si impresia ca e un om deschis la minte. Asa cred eu”, a spus Basescu.

Intrebat daca este posibil ca viitorul presedinte sa fie o femeie, Basescu a raspuns: „Nu cred, cel putin nu acum”.

„Renunt la mai mult de un an de mandat, daca ei accepta revizuirea Constitutiei”

Traian Basescu a explicat ca exista un „decalaj” care l-a facut sa sustina revenirea la mandatul de patru ani al presedintelui. „Si nu pentru ca imi convine sau nu, ci pentru ca asa e bine pentru tara: sa fie odata alegerile prezidentiale si parlamentare”, a comentat presedintele

El a dat ca exemplu situatia actuala, explicand ca a pus presiune pe Guvern pentru adoptarea legilor care intra in programul de modernizare pe care l-a sustinut in campanie. „Dar eu abia acum, in iunie, am un an si jumatate de mandat. Deci eu sunt la inceput de mandat, pe cand Guvernul este la sfarsit de mandat „, a spus presedintele. Basescu a adaugat ca, din acest motiv, el si Guvernul au „abordari diferite”.

El a fost intrebat in acest context daca este gata sa renunte la un an de mandat: „Renunt. Daca ei revizuiesc Constitutia si stabilim sa suprapunem din nou mandatele, renunt la atat cat este nevoie ca sa suprapunem din nou mandatele„.

Intrebat ce anume inseamna acest lucru si cand ar fi alegerile parlamentare si prezidentiale, presedintele a spus: „In noiembrie 2012”. „Renunt si la mai mult de un an numai sa revizuiasca Constitutia si sa suprapunem mandatele„, a spus presedintele. El a tinut sa sublinieze ca nu isi doreste sa fie premier.

Intrebat, daca anuntul sau nu este „un truc” pentru a obtine un nou mandat, Basescu a raspuns: „Hai ca nu-s Iliescu, dom’le!”

„Nu e corect ca UDMR care reprezinta o minoritate sa blocheze evolutia pozitiva a majoritatii”

Traian Basescu a declarat ca a „luat in piept lovitura” deciziei UDMR privind reorganizarea, mentionand ca pozitia Uniunii nu a fost corecta si ca are, ca sef de stat, toata vara la dispozitie sa gaseasca o solutie.

„Vreau sa spun in modul cel mai sincer un lucru pe care nu l-am spus. Iar se va umfla lumea ca presedintele nu are dreptul sa spuna ce gandeste, el trebuie doar sa minta, dupa unii. Deci nu consider ca e corect ca un partener care reprezinta o minoritate sa blocheze evolutia pozitiva a majoritatii din interese etnice. E doar o chestiune de morala politica, pentru ca pana la urma si minoritatea maghiara e tot parte a acestei tari si daca politicienii au niste interese sa mentina Consilii judetene, functii locale, clientela politica, ei trebuie sa vada pana unde imping acest partizanat etnic, pentru ca atunci cand afecteaza interesele majoritatii, el poate sa devina toxic”, a declarat Traian Basescu.

El a mentionat ca inca mai spera in identificarea unei solutii rezonabile „cu cetatenii romani de etnie maghiara reprezentati de UDMR”.

„Ei sunt in primul rand cetateni romani. Santajul ca vom crea instabilitate politica si implicit aruncarea Romaniei in aer daca faceti o reorganizare administrativa care sa-i ajute pe romani poate avea limite. In mod categoric, limita se numeste afectarea intereselor majoritatii. Eu am luat lovitura deciziilor UDMR in piept, dar am timp sa reflectez toata vara care e solutia, pentru ca nu e corect ca de la interesele unei minoritati si sub santajul crearii instabilitatii politice sa sufere majoritatea”, a mai spus seful statului.

Despre Regele Mihai: „Nu am ce sa retractez, seful de stat nu isi lasa natiunea”

„Eu nu sunt nici ziarist, nici istoric, nici latrau de televiziune, dar am dreptul la o opinie”, a declarat Traian Basescu despre afirmatiile sale la adresa Regelui Mihai si a Maresalului Antonescu.

„Un comandant de nava care sare primul in barca de salvare si nu-l intereseaza de ce se intampla cu echipajul… puneti-i dumneavoastra eticheta. (…) Un sef de stat, un comandant de nava, sunt meserii in care nu se abandoneaza echipajul”, a mai spus Traian Basescu

„Fiecare sef de stat are natiunea lui, pe care n-o lasa singura, ramane cu ea. Eu nu pot… probabil sunt deformat profesional. Profesia mea ma obliga sa gandesc asa si asta e.”

Il acuz fara menajamente pe Antonescu de Holocaust

„Eu pe (Maresalul – n.r.) Antonescu il acuz, fara menajamente, pentru Holocaust! Nu am nici urma de ezitare pentru ca uitati-va ce se intampla acum in lume, in lumea araba, ce s-a intamplat si in Romania: sefi de stat au ordonat sa se traga in propriul popor. Acestea sunt lucruri intolerabile”, a spus presedintele.

„Cand Antonescu a trecut Prutul, daca se oprea la Nistru, era perfect. Dar implicarea lui in deportarea evreilor si tiganilor, pe altii i-a trimis la Auschwitz – sigur, Majestatea Sa n-a vazut, dar… nu e de tolerat uciderea oamenilor pe criterii rasiale”, a comentat presedintele.

„Nu e de tolerat: ucidere, deportare, separare. Suntem toti lasati de Dumnezeu sa traim pe pamantul asta atat cat putem trai. Deci aceasta parte n-are nici o scuza din punctul meu de vedere”, a mai spus Basescu.

„Mi-a placut Cuza, dar si el a trebuit abdice pe disputele cu boierimea”

Intrebat ce personaje din istoria Romaniei recomanda ca eroi, Basescu a raspuns: „In mod reflex , automat, va spun sa priviti la Dimitrie Cantemir, la Stefan cel Mare, la Mircea cel Batran, la Mihai Viteazu”.

Intrebat daca nu exista si personaje din perioada moderna, seful statului a spus: „Nu. Mi-a placut Cuza (n.red. Alexandru Ioan Cuza) dar si el a trebuit sa abdice pe disputele cu boierimea”.

Moderatorul a constatat ca si invitatul a patit la fel, fiind suspendat. „Da, dar eu m-am batut sa-mi recastig brevetul de presedinte”, a raspuns, razand, Traian Basescu.

Ministrii preferati: Udrea, Boagiu, Predoiu si Funeriu

Intrebat care este ministrul sau preferat din actualul Cabinet, Basescu a raspuns razand: „Daca as spune ca nu e Elena Udrea, nu m-ati crede, asa ca incep cu Elena Udrea”.

El a mentionat-o, in acest context, si pe Anca Boagiu. „Imi place Anca Boagiu, ca a pus piciorul in prag la Ministerul Transporturilor. Imi place ministrul Justitiei, e un om cu calm, care a reusit in tot viesparul asta din Justitie sa se miste cumva, sa gaseasca niste solutii. Foarte mult imi place ministrul Educatiei, care a tinut foarte mult de lege. El a fost in Comisia prezidentiala de elaborare a Raportului pe Educatie, a lucrat la Presedintie, la proiectul Legii educatiei si, pe urma, cand a fost lucrat la Guvern proiectul legii, l-a sustinut cu onestitate formidabila si acum implementeaza legea, ceea ce e mare lucru”, a continuat seful statului.

El a adaugat ca acestia sunt „cativa ministri care sunt in regula”. „Probabil mai sunt, dar nu ma puneti sa-i spun pe toti.”

„Sunt mai sanatos decat va imaginati, presedintii raman tineri”

Intrebat cum sta cu sanatatea, seful statului a spus: „Perfect”.

„Sunt mai sanatos decat va imaginati. (…) Va aduceti aminte de Ion Iliescu: e pe moarte… infarct…nu stiu ce? I-a uitati-va ca e verde si acum. Deci presedintii raman tineri”, a continuat, razand, Traian Basescu.

El a mai spus ca era mult mai neglijent cu sportul inainte de operatia la coloana. „Acum, foarte rar mi se intampla sa am o zi in care… Inainte sa plec la birou, dupa ce imi beau cafeaua, o jumatate de ora la bazin si pe urma la serviciu…”

Despre Voiculescu: „Ai bani, ai ce-ti trebuie, du-te dom’le si stai linistit”

Intrebat cum comenteaza faptul ca un actual demnitar al statului, vicepresedinte al Senatului, a fost turnator la Securitate, lucru decis si de Justitie, Basescu a raspuns ca aceasta situatie nu se poate imputa statului, fiind o chestiune legata de bunul simt al persoanei.

„Am inteles ca i-au facut si film omagial ieri (marti – n.r.) pe Antene. Greu de calificat un asemenea om. Du-te domle… Ai bani, ai ce-ti trebuie…”, a spus Traian Basescu, referindu-se la Dan Voiculescu.

El a mai spus ca, dupa ce Justitia l-a „umplut de sus pana jos de acuzatii”, acesta ar trebui sa se retraga din viata politica. „Du-te domle si stai linistit. Nu te mai baga sa faci politica tarii si sa influentezi populatia… Stai, ai bun simt. Deci chestiunea este undeva cu bunul simt.”

Ce politician din PDL l-a dezamagit cel mult: „Cezar Preda”

Intrebat ce politician din PDL l-a dezamagit cel mai mult, Basescu l-a indicat pe Cezar Preda.  „Nu ma cereti sa dau explicatii. Cezar Preda si gata”, a adaugat seful statului.

El a evitat sa indice alt politician, din alt partid. „Nu prea m-am uitat la celelalte partide, sincer sa fiu”, a spus presedintele Basescu.

Seful statului a mai facut, in ultima perioada, declaratii similare despre Cezar Preda, dupa ce acesta a criticat, incepand de anul trecut, masurile de austeritate si alte decizii luate de Guvern.

„Nu am complexe, nu am facut erori care sa-i afecteze pe romani”

Intrebat daca are complexe vizavi de mandatele sale, Basescu a raspuns: „Trebuie sa recunosc, aici cer scuze, nu am nici un fel de complexe. Am intrebari asupra a ce e facut bine. Poate ca ar fi trebuit sa procedez intr-un fel la un moment dat, poate altfel, dar complexe nu am. Ce ma bucura in momentul de fata… Nu am facut erori care sa-i fi afectat pe romani. Deci am erori tactice, erori de abordare, in relatia cu partidele, poate in relatia cu alti sefi de stat, dar nu am facut erori care sa fi afectat Romania”.

El a mai spus ca masurile pe care le-a luat i-au afectat pe romani, dar ca acest lucru nu inseamna ca a gresit.

„Nu inseamna ca am gresit. E o diferenta intre a-i afecta din prostie, a-i afecta din greseala si a-i afecta pentru ca trebuie. Uneori esti in situatia in care trebuie sa sustii niste masuri. Si le iei, asumandu-ti costurile politice. Nu ai variante”, a conchis Basescu.

„Ponta si Antonescu au deficiente mari in a intelege politica”

Spre deosebire de Miron Mitrea, Ion Iliescu sau Adrian Nastase, liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu „au deficiente mari in a intelege politica”, crede Traian Basescu.

„Dincolo de faptul ca avem pareri ireconciliabile eu si Ion Iliescu, nu pot sa nu recunosc ca e un politician solid in abordarea lui, chiar daca viziunea noastra e total diferita. Pai comparati-l pe Mitrea cu Ponta! Va rog eu, spuneti-mi care vi se pare matur si serios? Nu Ion Iliescu, ca as jigni, sa nu stea astea doua nume unul langa altul, l-as jigni pe Iliescu. Cu cine credeti ca ati putea avea un dialog inteligent? O spun eu, cu Mitrea”, a declarat Traian Basescu.

El a adaugat ca Victor Ponta si Crin Antonescu „nu au cum sa creasca, pentru ca au deficiente mari in a intelege politica”.

„Spre exemplu, ma uitam acum, dupa doi ani de cand refuza sa vina la intalniri, la Cotroceni… Au venit ca doi oameni pusi pe harta pentru imaginea lor. Sa vii tu fara ceilalalti oameni din partide… Cine sunteti voi, mai, voi doi? Pe urma, eu chemasem partidele acolo…”, a mai spus seful statului.

El a mentionat ca cei doi lideri ai USL „astazi sunt presedinti, maine nu sunt”. „As fi vrut sa am o discutie cu niste oameni din partide, pentru ca facusem o oferta serioasa si le cerusem sprijinul, inclusiv pe problema regionalizarii. Ei m-ar fi putut ajuta sa o rezolvam. Nu, pentru ei obiectivul politic a fost sa discrediteze aceasta intalnire. Foarte bine, daca atata minte aveti, va tratez si eu ca atare. Sau propunerea aceea ridicola sa punem guvern de tehnocrati, sa facem alegeri anticipate. Numai ca politician care mai ajungi prin Parlament din cand in cand trebuie sa stii ca un proces de lansare a unor alegeri anticipate pe actuala Constitutie necesita cel putin patru luni. (…) Cata minte trebuie sa ai ca, intr-o tara aflata in dificultate economica, sa declansezi alegeri anticipate cu o perioada de patru luni de instabilitate politica?”, a declarat seful statului.

De asemenea, intrebat daca i-ar fi luat in consideratie pe Antonescu si pe Ponta daca ar fi propus ca USL sa intre la guvernare, Traian Basescu a afirmat ca ar fi vorbit cu ei „vreo doua ceasuri”.

„Amanam si PDL la intalnire, daca veneau cu o treaba serioasa”, a mai spus Basescu, afirmand ca ar accepta ca USL sa intre la guvernare daca ar continua reformele.

De asemenea, el a apreciat ca, dintre Ponta si Nastase, ultimul ar fi de dorit pentru PSD ca eventual candidat intr-o competitie electorala.

„Daca USL are peste 50% in sondaje, cum sa castige PDL din reorganizare?”

USL minte spunand ca reorganizarea are ca scop favorizarea politica a PDL, el precizand ca, in realitate, opozitia nu poate accepta aceasta idee in interior din cauza propriilor baroni.

„Ia spuneti-mi din regiunile acestea (rezultate din reorganizare – n.r.) unde castiga PDL-ul? Daca ei (USL – n.r.) au o alianta care cel putin in sondaje are peste 50%, unde sa castige PDL, ca PDL are 20,22, 23% acum”, a comentat presedintele.

El a adaugat ca avantajul celor „opt judete mari” pe care le-a propus ar fi desfiintarea multelor agentii care functioneaza in prezent.

„Cand tu ai o alianta de peste 50% in toate sondajele, cum poti sa vii sa spui ca reorganizarea se face in favoarea partidului care are 22-23 % in sondaje? E clar ca e o minciuna. De fapt, ei n-o pot accepta in interior din cauza propriilor baroni”, a spus Basescu, adaugand insa ca „si in PDL este rezistenta”.

El a apreciat, raspunzand unei intrebari, ca nu s-au format in PDL baroni „mai tari” ca pe vremea lui Adrian Nastase. „Mai tari nu sunt, dar s-au creat si baronii PDL-ului, ca acum, din cate stiu, PSD-ul are 16 consilii judetene, PDL-ul are 14 si celelalte mai pe la unguri, mai pe la liberali”, a comentat Basescu.

Despre relatia dintre baronii PDL si ai PSD: „Nu cred ca se inteleg prea bine unii cu altii, dar este foarte posibil ca mijloacele sa nu difere foarte mult”, a spus presedintele.

„Nu-i voi uita pe pensionarii militari care au fluierat in timpul imnului”

Seful statului a declarat ca nu-i va uita pe pensionarii militari care au fluierat la Iasi in timpul intonarii imnului, apreciind ca a fost „exact manipularea de la Revolutie, cu teroristii”, pentru ca pensiile acestei categorii au crescut, de fapt, in 90% dintre cazuri.

„Din pacate, oamenii sunt usor de manipulat, si de televiziuni, si va dau si exemplul pensiilor militare. Ce n-o sa uit niciodata – pensionari militari la Iasi, fluierand in timpul imnului de stat ca le-au scazut pensiile si in realitate noua lege a marit pensiile la 90% din pensionarii militari”, a afirmat presedintele Basescu.

El a mai spus ca, in opinia sa, a fost „exact manipularea de la Revolutie, cu teroristii”.  „Si atunci tot militari s-au ocupat de marea inscenare, «teroristii, trebuie sa inarmam poporul, impuscati-va intre voi» si tot acelasi tip de pregatire au avut-o si liderii militarilor care erau pe la televiziuni si explicau cum militarii au fost umiliti, spunand ca le-au taiat pensile, iar in realitate le-au crescut pensile prin recalculare si asezare pe noua grila”, a mai spus Traian Basescu.

Seful statului a facut aceste afirmatii in contextul in care a sustinut ca pensionarii ar fi avut mai putin de pierdut daca pensile ar fi fost diminuate temporar, decat daca a crescut TVA la 24%.

 

 

 

author avatar
A.P. Redactor
637 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger