AcasăNewsVezi cine sunt „baietii destepti” din energie

Vezi cine sunt „baietii destepti” din energie

Tinute „la secret” mai bine de un deceniu, contractele pe care „baietii destepti” din energie le-au incheiat cu Hidroelectrica au fost date publicitatii de catre Fondul Proprietatea, actionar minoritar al companiei.

Potrivit reprezentantilor fondului, Hidroelectrica ar fi „renuntat” anul trecut la peste 90 de milioane de euro, prin faptul ca a ales sa-si vanda energia prin contracte directe si nu pe bursa de energie OPCOM. Numarul societatilor care au beneficiat de contractele avantajoase cu statul este destul de mic, semn ca in sistem nu poate intra oricine. Pe de o parte se evidentiaza companii sau societati de stat care beneficiaza de preturi preferentiale la energie, cum ar fi Alro Slatina (considerat cel mai mare consumator de energie din Romania, n.r.), Compania Nationala a Huilei Petrosani sau Societatea Nationala a Sarii, iar pe de alta parte sunt companiile detinute de „baietii destepti”.

– Un „baiat destept” care apare in lista publicata de Fondul Propietatea este Mihai Tufan supranumit si „Regele neinconorat al Campinei”, un apropiat al Danei Nastase, sotia fostului prim-ministru al Romaniei, Adrian Nastase. Acesta controleaza doua din societatile care apar in lista „clientilor” Hidroelectrica. Electrocarbon si Elsid Titu au cumparat in 2010 energie in valoare de 42,8 miliarde de lei. Mihai Tufan este un afacerist extrem de discret, care intrat in business alaturi de un alt milionar din Campina, Mihai Anastasescu. Potrivit Top 300 Capital din 2010, averea lui Tufan se ridica la peste 80 de miliaone de euro.

– O alta societate care beneficiaza de energie ieftina este Luxten. Potrivit presei, in spatele firmei s-ar afla o tripleta de afaceristi formata din Claudiu Nicolae Radulescu, Ionel Pepenica si Olimpia Monica. Si de acesta data datele despre cei trei sunt exterm de sarace, acestia preferand discretia in afaceri.

Lakshmi Mittal

– Desi nu se poate afirma ca intermediaza vanzarea de energie, Mital Steel Galati este un al treilea mare beneficiar al contractelor cu Hidroelectrica. Averea estimata a bossului care a cumparat combinatul siderurgic de la Galati, indianul Lakshmi Mittal a fost evaluata de cei de la Forbes la peste 32 de miliarde de dolari americani. Alte societati care mai apar in lista publicata de Fondul proprietatea mai apr societati precum EFT Romania, Electrica,Electromagnetica si CLMB – Patinoar Brasov.

author avatar
Mihai Pietreanu
3.348 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger