AcasăNewsVezi cine plateste si cine scapa de taxa de poluare

Vezi cine plateste si cine scapa de taxa de poluare

Proprietarii auto vor plati taxa de poluare daca vehiculul rulat a fost inmatriculat inainte de 1 ianuarie 2007 in Romania

Legea privind taxa de poluare a fost adoptata de Parlament si urmeaza sa fie promulgata de Presedintie. Noua taxa va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Proprietarii auto vor plati taxa de poluare daca vehiculul rulat a fost inmatriculat inainte de 1 ianuarie 2007 in Romania

Posesori de autovehicule sunt obligati sa plateasca taxa pentru emisii poluante:

–         la inscrierea la RAR de catre primul proprietar din Romania;

–         la  repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei exceptari sau scutiri;

–         la reintroducerea in parcul auto a unui autovehicul in cazul in care, la momentul scoaterii din parc, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduala a taxei.

La  prima transcriere a dreptului de proprietate  in Romania, taxa de poluare pentru autovehicule se aplica si masinilor second-hand pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme sau taxa pe poluare pentru autovehicule.

Scutiri

Proprietarii masinilor inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu trebuie sa achite taxa pe poluare, deoarece pentru aceste autovehicule s-a platit la prima inmatriculare  taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform art.  214 1 – 214 3 din Codul Fiscal. Taxa nu va fi achitata nici pentru autovehiculele istorice sau care au fost acordate unor institutii ale statului si nici pentru autoturismele confiscate ori cele acordate cu titlu gratuit.

Calcul

Formula de calcul este relativ complicata si, din aceste considerente, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus la dispozitie pe site-ul sau un calculator pentru taxa de poluare.  De exemplu,  pentru o masina cu motor de 1,3 litri, Euro 2, veche de 11-12 ani, taxa va fi de peste 1.600 de euro, iar pentru una cu motorizare euro 3 si vechime de sapte ani – aproape 2.000 de euro.  La aceeasi cilindree, dar cu o motorizare Euro 4 si o vechime de trei ani, taxa va fi de 842 de euro, iar la o motorizare Euro 5 si o vechime de un an, inmatricularea va costa circa 150 de euro.

author avatar
Arpad Dobre
2.955 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger