AcasăNewsVezi cine este Ayman Al-Zawahiri, noul lider Al-Qaida

Vezi cine este Ayman Al-Zawahiri, noul lider Al-Qaida

Bin Laden si succesorul sau Al-Zawahiri

Egipteanul Ayman Al-Zawahiri, in varsta de 60 de ani, ii succede lui Osama Bin-Laden in fruntea Al-Qaida, a anuntat un comunicat al organizatiei teroriste primit la sediul televiziunii Al-Arabya. Al-Qaida s-a angajat sa continue, sub noul ei conducator, „jihadul impotriva apostatilor care agreseaza pamantul islamului si, inaintea tuturor, America crestina si acolitul sau Israel.”

Bin Laden si succesorul sau Al-Zawahiri

Noul sef Al-Qaida nu are harisma predecesorului sau. Intelectual posomorat, cu ochelari mari, pare sa-si care povara pacatului savarsit, scrie Le Figaro. Arestat dupa asasinarea presedintelui Anwar El-Sadat in 1982, condamnat la trei ani de inchisoare, a suferit torturile si umilinta in temnitele lui Hosni Mubarak. Si a vorbit. L-a denuntat pe mentorul si prietenul sau Isam El-Qamari, care va fi arestat din cauza sa.

Al-Zawahiri a fost unul dintre conducatorii Jihadului egiptean, format din fuziunea mai multor grupuri, printre care si cel organizat de el. Fiu al unui fruntas cultivat, el i-a frecventat mai intai pe Fratii Musulmani, dar a trecut la o ideologie mai radicala. In timpul procesului care a urmat dupa asasinarea lui Sadat, el se afirma ca un lider veritabil. Discursul sau vehement, rostit din boxa, este memorabil: „Suntem adevaratul front islamic impotriva sionismului, comunismului si imperialismului! Am suferit tratamente inumane! Nu vom uita niciodata!”

La eliberare, paraseste definitiv Egiptul si merge in Pakistan, unde il intalneste pe un tanar si bogat saudit, Osama Bin-Laden, care a infiinta un „birou” de sprijin pentru luptatorii afgani anti-sovietici. Acesta a fost nucleul de la care s-a dezvoltat ulterior Al-Qaida. Ayman Al-Zawahiri isi plaseaza oamenii in anturajul lui Bin-Laden. Va merge pana acolo incat el sa fie cel care il elimina pe precedentul mentor al lui Bin-Laden, iordanianul Abdalah Azzam, ucis intr-un atentat cu masina-capcana.

Se arata mai ales interesat de banii lui Bin-Laden. In acea perioada, el cauta finantare pentru a continua lupta impotriva puterii egiptene, care, asa cum promisese la proces, va ramane principalul sau obiectiv. Bin-Laden nu e de acord. El isi doreste un jihad mondial, concentrat pe Statele Unite. Dar Al-Zawahiri tot Egiptul il are in cap, atunci cand il urmeaza pe Bin-Laden in Sudan in 1992. De la Khartoum, el organizeaza atentate impotriva puterii egiptene. Printre ele, cel, ratat, asupra lui Mubarak, in timpul unei vizite a acestuia in Etiopia, urzit impreuna cu Grupul islamist egiptean.

Paraseste impreuna cu Bin-Laden Sudanul in 1996, dar nu il urmeaza in Afganistan. Mereu obsedat de un proiect islamic in Egipt, Al-Zawahiri bate lumea, din Europa in Indonezia, pentru a strange fonduri mai multe. Esueaza si i se alatura lui Bin-Laden in Afganistan. Aici, se petrece o schimbare radicala. Se raliaza razboiului mondial sfant al sauditului. Semneaza impreuna cu acesta, pe 26 februarie 1998, manifestul Al-Qaida, care anunta crearea „Frontului Islamic Mondial impotriva Evreilor si Crestinilor”. Ayman Al-Zawahiri devine ideologul Al-Qaida si unul dintre principalii organizatori de atentate.

Publica in 2001 cartea program „Cavaleri sub steagul Profetului”, in care predica violenta si ii ataca pe islamistii reformisti, mai cu seama Fratii Musulmani. Afirma ca puterea ii apartine doar lui Allah. In acest moment, Al-Zawahiri devine copia, mai terna dar mai activa, a lui Bin-Laden. El este cel care ameninta Franta, il face pe Obama „servitor negru” sau denunta actiunea NATO in Libia. Nu este foarte clar unde s-a aflat in aceste ultime luni si nici daca va putea avea acceasi influenta ca Bin-Laden asupra „francizelor” Al-Qaida in Maghreb, Irak sau in Peninsula Arabica.

Un veteran Al-Qaida ii prezisese la inceptul lui mai un viitor in fruntea organizatiei islamiste. In Iordania, Houthaifa Azzam a anunta ca Al-Zawahiri va conduce „operatiunile de razbunare”. Azzam afirma ca Al-Zawahiri era de multi ani adevaratul conducator Al-Qaida. „Al-Qaida a cazuse in mainile de fier ale lui Ayman Al-Zawahiri„. Aceste vorbe trebuie tratate cu precautie. Houthaifa Azzam nu este altul decat fiul lui Abdulah Azzam, primul mentor al lui Osama Bin-Laden. Cel pe care Al-Zawahiri il denuntase drept „agent CIA”, inainte de a fi asasinat intr-un misterios atentat cu masina capcana si de care, se pare, nu este strain.

author avatar
Adrian Patrusca
455 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger