AcasăNewsVezi ce taxe platesti la casele de pensii!

Vezi ce taxe platesti la casele de pensii!

Solutie. Pensionarii care cer recalcularea pensiei pot obtine adeverinte contra cost sau gratis de la casele de pensii

Daca aveti nevoie de un document de la casa de pensii de care apartineti, il puteti obtine contra cost sau, gratis, de la caz la caz.

Solutie. Pensionarii care cer recalcularea pensiei pot obtine adeverinte contra cost sau gratis de la casele de pensii

Tarifele pentru eliberarea unor documente au fost publicate recent de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP). Conform listei, se percepe o taxa de cate 15 lei pentru eliberarea:

–         certificatului privind stagiul de cotizare si punctajul anual realizat in sistemul public de pensii;

–         adeverintei care atesta calitatea, venitul asigurat si/sau stagiul de cotizare realizat.

Mai multe adeverinte, un singur tarif

Acelasi tarif, de 15 lei se plateste si in cazul solicitarii, prin intermediul aceleiasi cereri, a mai multor certificate privind stagiul de cotizare si punctajul anual realizat sau adeverinte care atesta calitatea, venitul asigurat si/sau stagiul de cotizare realizat. Potrivit AvocatNet, daca o persoana – care a desfasurat activitate in doua sau mai multe judete – solicita o adeverinta de la o singura casa de pensii, iar pentru eliberarea documentului este necesar ca si o alta casa de pensii sa emita o asemenea adeverinta, solicitantul va plati un singur tarif, de 15 lei. Documentele solicitate se elibereaza numai dupa confirmarea achitarii tarifului. Plata se face la casieria CNPP, a caselor teritoriale de pensii sau la unitatile Trezoreriei Statului.

Operatiuni gratuite

Casele de pensii nu percep niciun tarif pentru:

–         eliberarea adeverintelor privind calitatea de pensionar sau asigurat si cuantumul pensiei;

–         eliberarea catre alta casa teritoriala de pensii a adeverintelor privind stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii;

–         eliberarea, la cererea asiguratului sau a angajatorului acestuia, a adeverintei de stagiu de cotizare, necesara obtinerii certificatelor pentru completarea perioadei lucrate de cetateni romani in state cu care Romania a incheiat acorduri bilaterale in domeniul securitatii sociale.

author avatar
Arpad Dobre
844 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger