AcasăNewsVezi ce regiuni ale tarii sunt lovite mai tare de canicula!

Vezi ce regiuni ale tarii sunt lovite mai tare de canicula!

Romania este lovita de un val de aer cald de provenienta africana. La aceasta ora se intregistreaza maxime de 35-36 de grade, iar indicele confortului termic a depasit in multe zone pragul critic.

Indicele de confort termic a depasit pragul critic de 80 in majoritatea localitatilor din vestul, sudul si sud-estul tarii, iar indicele radiatiei ultraviolete a trecut de noua pe litoral si in anumite zone din centrul tarii, potrivit site-ului Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Indicele de confort termic este cel mai mare la Holod, in vestul tarii, unde la ora 13.00 valoarea inregistrata era 84. In localitati precum Jimbolia, Baile Herculane, Calafat, Bailesti, Bechet, Oltenita, indicele de confort termic era 82, iar in localitati precum Oradea, Timisoara, Varada de Mures, Turnu Magurele, Filaret, Afumati, era 81.

Indicele de confort termic coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa pentru a determina o temperatura aparenta, cea resimtita de corpul uman. Atunci cand indicele de confort termic depaseste pragul normal, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.

In ce priveste indicele radiatiei ultraviolete, pe litoral si in centrul tarii, acesta a depasit pragul noua (din maximum 15), notificat pe harta ANM cu culoarea portocaliu, in timp ce in restul tarii indicele radiatiei ultraviolete este cuprins intre opt si noua.

Acest indice reprezinta o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului si se calculeaza pentru a ajuta populatia sa se protejeze. Nivelul estimat se refera la momentul amiezii, in conditii de cer senin.

La aceeasi ora, in Arad, Sannicolau Mare, Timisoara, Drobeta Turnu Severin, Calafat temperatura era de 36 de grade, in Jimbolia, Moldova Veche, Baile Herculane, Lugoj si Bechet erau inregistrate 35 de grade iar in Holod, Dumbravita de Codru, Halanga, Oradea, Caransebes, Bailesti, Zimnicea si Resita erau 34 de grade.

Medicii recomanda ca in zilele caniculare oamenii sa bea multe lichide, sa faca dusuri cat mai des, alimentatia sa fie bogata in fructe si legume si sa evite expunerea prelungita la soare la orele pranzului.

 

181 afisari

1 COMENTARIU

  1. Autoritatile statului, fundatiile, cluburile de ecologie si persoanele fizice sa planteze cat mai multi copaci mai ales in apropierea oraselor.
    Rezultatele vor veni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger