AcasăNewsVezi ce capcane intinde Codul Fiscal actionarilor!

Vezi ce capcane intinde Codul Fiscal actionarilor!

Statul executa silit persoanele fizice care sunt actionari ai unei firme cu datorii la bugetul statului.  Codul Fiscal prevede ca actionarii raspun solidar cu firma datoare la stat.

Viorel Catarama crede ca masura este neconstitutionala

O prevedere susceptibila de a fi abuziva si chiar neconstitutionala a fost ”strecurata” in Codul Fiscal. Este vorba de executarea silita a patrimoniului persoanelor fizice sau juridice, actionari sau asociati ai unei firme care are datorii la stat. Astfel, pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil raspund solidar:

Ovidiu Tender sustine ca prevederea trebuie regandita

a) persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declararii insolvabilitatii, cu rea-credinta, au dobandit in orice mod active de la debitorii care si-au provocat astfel insolvabilitatea;

Ilie Serbanescu a fost pus nejustificat la plata de Fisc

b) administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea, cu rea-credinta, sub orice forma, a activelor debitorului.

Prevederile par intemeiate, dar persoanele fizice se pot trezi cu bunurile sechestrate sau sunt puse la plata pentru datorii care nu sunt ale lor. Bunurile si banii pot fi recuperati doar in urma unei actiuni in justitie, dupa ce se anuleaz acuzatia de ”rea credinta”.

Masura abuziva si neconstitutionala

Oamenii de afaceri s-au aratat intrigati de aceasta prevedere. Viorel Catarma considera ca masura este abuziva. ”Este o prevedere susceptibila de a fi neconstitutionala. Ea poate da nastere unor abuzuri din partea statului”, ne-a spus Catarama. La randul sau, omul de afaceri Ovidiu Tender sustine ca masura este hazardata. ”Este abuziva. Cred ca ar trebui sa fie regandita, astfel incat sa nu permita executari silite abuzive”, ne-a declarat Ovidiu Tender.  Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbabescu sustine ca masura se incadreaza in transferul responsabilitatii firmelor asupra actionarilor, principiu existent in dreptul european. ”Daca se dovedeste reaua credinta in instanta, actionarii sa raspunda”, ne-a spus analistul, precizand insa ca si el s-a pomenit cu un titlu executoriu. ”Fiscul  m-a pus sa platesc TVA pentru o suma pe care nu o incasasem. Mi s-a spus ca imi voi recupera candva banii. Pana atunci, eu pot si sa mor”, ne-a spus Serbanescu.

author avatar
Arpad Dobre
601 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger