AcasăNewsVezi cat au pierdut milionarii Romaniei pe Bursa de la Bucuresti

Vezi cat au pierdut milionarii Romaniei pe Bursa de la Bucuresti

Brokerii nu-si pot imagina care va fi viitorul bursier al Romaniei

La nivel mondial bursele au generat pirderi de peste opt mii de miliarde de dolari in doar o zi dupa ce agentiile de rating au „retrogradat” SUA. In Romania pierderile pe pietele bursiere au fost estimate de specialisti la aproape doua miliarde de dolari.

Brokerii nu-si pot imagina care va fi viitorul bursier al Romaniei

Intrebarea fireasca este cine a pierdut acesti bani? Din pacate un exista un raspuns pentru aceasta intrebare, ci se pot face doar speculatii. Bursa din Bucuresti a inceput sa aplice reglementarile de avarie privind variatiile cotatiilor, iar indicii europeni cad fara speranta cu pana la 6%. „Deocamdata panica este cea care dicteaza pe piata. Se vinde tot, fara discernamant. In aceste conditii este greu de gasit o perspectiva  pentru perioada urmatoare, cu toate ca, in mod normal, ar trebui sa   avem parte de o recuperare intr-una din zilele care vin“, declara pentru money.ro, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Bursa s-a prabusit luni cu 7,41%, cel mai puternic declin din ultimele 15 luni, consemnand a doua zi de corectii dure, in cazul unor actiuni chiar cu peste 10%, sub presiunea scaderilor severe de pe pietele externe, si a atins minimul din mai 2010. Unii investitori s-au grabit din primele minute sa introduca ordine de vanzare la preturi din ce in ce mai mici, astfel ca piata a cazut cu 4%, insa pe volume mai reduse de tranzactionare decat la inceputul sedintei de vineri, cand bursa a deschis in coborare cu 5,5%. Piata locala a incheiat ziua de vineri in picaj cu 4,81%.

Totusi, dupa ora 12:00 bursa de la Bucuresti si-a accelerat scaderea, in conditiile in care pietele mature din Europa s-au intors pe linia descendenta, inregistrand corectii de pana la 2%. Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa conduca in topul lichiditatii, cu operatiuni de 26,7 milioane lei, asigurand astfel 59% din rulajul pietei. Cea mai recenta operatiune cu aceste titluri a fost realizata la 0,47 lei, pret cu 1,05% sub nivelul de vineri. Aceste titluri au revenit usor in prima parte a zilei, dupa ce chiar in deschidere au cazut cu 2,93% si au atins un nou nivel minim de la listare, de 0,4611 lei/titlu.

Basescu si bancherii o dau din ras in plans

Intalnirea de criza de la Cotroceni, pe care presedintele Traian Basescu a convocat-o pentru a analiza noile evolutii economice internationale, a debutat cu un schimb de „amabilitati” intre seful statului si bancheri. Deranjat de comentarile reprezentantiilor BNR, care dupa ce au studiat pixurile de protocol au concluzionat ca la Cotroceni „nu e criza”, seful statului le-a dat peste la randul lui peste nas: „Bancherii ce spun?! «Aveti bani si nu aveti ce face cu ei». Cand dadeati credite cu buletinul…”. Dincolo de savoarea replicilor, trebuie precizat insa ca, in avanpremiera reuniunii de la Cotroceni, premierul Emil Boc a anuntat ca trimestrul doi al anului in curs s-ar putea sa fie sub asteptari.

author avatar
Andrei Ispas
407 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger