AcasăNewsVeşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să primească vouchere de vacanţă. De ce...

Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să primească vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024

vouchere

Voucherele de vacanţă au produs discriminări în societate şi au generat pagubă în bugetul statului. De aceea, e posibil ca anul 2024 să fie ultimul în care aceste tichete se oferă.

Sau, cel puţin, voucherele de vacanţă ar trebui regândite, începând cu 2025.

Scandal de la beneficiile pentru bugetari

Conform economistului Adrian Negrescu, tichetele pentru vacanţă oferite bugetarilor au cauzat tensiuni în societate.

”Voucherele de vacanță au ajutat industria HORECA în trecut, și-au atins scopul, dar a sosit momentul să fie eliminate sau regândite. De ce?

Pentru că, în primul rând, statul nu își mai permite să le acorde, având în vedere deficitul uriaș cu care se confruntă.

Pe de altă parte, voucherele de vacanță au distorsionat economia, concurența în domeniu, au dat peste cap ofertele hoteliere și au facilitat accesul discreționar la cazare”, a spus analistul Adrian Negrescu pentru DCBusiness.

Preţuri crescute artificial

Cum a fost afectată economia?

„Au distorsionat economia, pentru că au eliminat, practic, concurența în materie de prețuri și servicii. Operatorii din sectorul de turism au crescut prețurile pînă la limita maximă a voucherelor, pentru a exploata cât mai mult banii statului, astfel că tarifele de cazare au ajuns să fie cele mai mari din regiune.

Astfel, o vacanță în România, la un hotel de 4 stele, a ajuns să coste mai mult decât în Grecia, Turcia, Bulgaria dar și Franța, Italia și Spania. Pentru cei care nu au acces la vouchere, a devenit practic imposibil financiar să mai meargă în vacanță la munte sau la mare, în sezon, motiv pentru care tot mai mulți au ales străinătatea.

La cum arată deficitul bugetar în perspectiva următorilor ani, România nu își mai permite să asigure vacanțe gratuite pentru peste 1 milion de oameni. Dacă nu se vor găsi bani, probabil din 2025 vor fi eliminate”, a punctat analistul.

Valoarea voucherelor de vacanţă, majorată

Acestea au crescut de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an. Valoarea voucherele de vacanță este de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ, pentru anul 2024, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca.

Primesc aceste vouchere cei care au salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru.

author avatar
Andrei Ștefan