AcasăNewsVesti proaste pentru bugetari: Salariile, inghetate in 2014! Majorari, doar la profesorii...

Vesti proaste pentru bugetari: Salariile, inghetate in 2014! Majorari, doar la profesorii debutanti!

In anul 2014, cuantumul brut al salariilor de baza si sporurilor acordate bugetarilor va fi mentinut la acelasi nivel cu luna decembrie 2013, o crestere salariala, care ar putea ajunge pana la 10 %, fiind prevazuta doar pentru profesorii debutanti.

Masura va fi aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta, si justificata prin faptul ca neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, noteaza rtv.net

Totodata, incepand cu data de 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic de 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei. Bursa nu se calculeaza ca parte a salariului brut, nu va fi impozitata si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale.

Plata bursei de rezidentiat se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii, anuntul fiind facut, duminica seara, de premierul Victor Ponta.

De asemenea, Ordonanta pregatita de Guvern prevede ca in 2014 salariile bugetarilor sa se mentina la acelasi nivel cu cel care se acorda pentru luna decembrie 2013. Nici sporurile, indemnizatiile ori compensatiile nu vor suferi modificari in anul care urmeaza.

„Din totalul personalului platit din fonduri publice, personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar reprezinta circa 21%. Avand in vedere importanta deosebita a acestui sector in dezvoltarea generala a societatii romanesti se impune asigurarea unei remuneratii mai atractive pentru aceasta categorie de personal si in special pentru cadrele didactice tinere. Astfel, o mai buna motivare a acestora ar putea conduce la cresterea performantelor profesionale si implicit la o mai buna pregatire a elevilor si studentilor. O alta categorie de personal, pentru pregatirea careia statul asigura fonduri importante, sunt medicii rezidenti. In prezent medicii rezidenti beneficiaza de venituri salariale care nu ii motiveaza sa isi desfasoare activitate in unitati sanitare din tara noastra, inregistrandu-se in ultima perioada migrari masive ale acestora catre unitati sanitare din alte tari”, mai arata Guvernul.

author avatar
Alina Costache
549 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger