AcasăNewsVești îngrijorătoare! Raed Arafat, avertisment despre vreme: ”O să asistăm la...”

Vești îngrijorătoare! Raed Arafat, avertisment despre vreme: ”O să asistăm la…”

După ce în ultimele zile ploile puternice au afectat mai multe zone din țară, provocând inundații, meteorologii se așteaptă să apară canicula.

Iar pe fondul creșterii temperaturilor, în zilele următoare, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) avertizează că pot apărea vijelii. ”După cum ați auzit-o pe doamna Mateescu, de la ANM, zicea de apariția caniculei, începând cu marți.

Ce nu s-a auzit aici, (…) împreună cu canicula, fiind şi umiditatea mare (…), o să asistăm la vijelii destul de serioase, cu vânt puternic, care să apară brusc, oriunde în ţară, aşa cum a fost, de exemplu, în 2017, când am avut vijelia de la Timișoara”, a precizat Raed Arafat, duminică seară, la Antena 3.

Cere oamenilor să țină cont de atenționările tip Ro-Alert

În tot acest context, șeful DSU a cerut oamenilor să aibă în vedere mesajele de alertare, trimise inclusiv prin sistemul RO-Alert, și să caute să se adăpostească pe durata în care sunt valabile aceste alerte, pentru a fi în siguranță.

”Dacă se emite o avertizare, dacă se emite o alertare, să se asculte şi să se adăpostească oamenii. Pentru că în zonele urbane, vijeliile respective – riscul lor este ca să cadă obiecte, să se rupă anumite obiecte şi să lovească oamenii. Să cadă un pom. (…) Din cauza asta, când vezi că ți-a venit mesajul, avertizarea, pe Ro-Alert, pe aplicația DSU, intră undeva, în casa unui bloc, intră undeva, stai acolo, durează 20 de minute, ieși, continui să circuli în siguranță”, a recomandat secretarul de stat în cadrul MAI.

De altfel, în ultima perioadă, pe măsură ce s-au produs astfel de episoade de vreme rea, cu ploi însemnate cantitativ, dar și manifestări de instabilitatea atmosferică, locuitorii Capitalei au primit astfel de mesaje tip alertă, pe telefoane, prin sistemul Ro-Alert, fiind anunțată perioada în care sunt în vigoare atenționările nowcasting (de vreme severă imediată-n.n.) emise de Administrația Națională de Meteorologie.