AcasăNewsVești excelente pentru toți părinții și elevii! Banii de navetă, de 4...

Vești excelente pentru toți părinții și elevii! Banii de navetă, de 4 ori mai mulți în acest an școlar

autobuzVești dVești excelente pentru toți părinții și elevii! Banii de navetă, de 4 ori mai mulți în acest an școlare ultimă oră pentru locuitorii Capitalei care circulă cu transportul în comun. Nicușor Dan a ținut să facă anunțul (sursa foto: Societatea de Transport București/Facebook)

Vești excelente pentru părinți și elevi! Banii de navetă vor fi de 4 ori mai mulți în acest an școlar. Guvernul a aprobat, joi, o ordonanță de urgență care modifică și completează Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

Astfel, elevii care fac naveta vor primi 60 de lei/lună pentru distanțe de până la 3 kilometri. Pentru transportul pe distanțe ce depășesc 3 kilometri, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu 6 lei/ lună, pentru fiecare kilometru, anunță Guvernul României.

Banii pentru naveta la școală vor fi dați elevilor în avans

„Se majorează de 4 ori suma destinată transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Pentru transportul elevilor, se va asigura o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanța de până la 3 kilometri, iar pentru distanțele ce depășesc această valoare, suma de 60 lei/lună se va suplimenta cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru”, anunță Executivul.

„În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele consiliilor județene”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.

Elevii vor primi acești bani doar în baza unor cereri

În ceea ce privește elevii cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază, acestora li se va asigura decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi cea de domiciliu. Plata va fi făcută din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, atât pentru contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, cât şi pentru contravaloarea unei călătorii dus-întors, efectuată în perioada fiecărei sărbători legale. Decontarea se face pe baza documentelor de transport.

O altă modificare, anunță Guvernul, se referă la stabilirea cadrului legal ce va permite autorităților locale să susțină transportul școlar specializat de tip curse școlare pentru transportul de la/până la unitatea de învățământ în toate etapele învățământului preuniversitar: primar, gimnazial și liceal.

Potrivit datelor de la minister, în acest an școlar, aproximativ 200.000 elevi fac naveta, iar pentru ei au fost alocați 420 milioane de lei.

author avatar
Andreea Vlad