AcasăNewsVești bune de la șeful Transgaz. Sterian: România este, astăzi, un hub...

Vești bune de la șeful Transgaz. Sterian: România este, astăzi, un hub de infrastructură de gaze

sursa foto: captură video Antena3

Declarații de ultim moment de la vârful Transgaz.

În cadrul conferinței „Rute noi şi resurse sustenabile – ieşirea din criza gazelor”, organizate de Antena 3, directorul general SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, a punctat că România este al doilea producător de gaze din Uniunea Europeană.

„Vin cu veşti bune din Egipt. Urmează, în cel mai scurt timp, să fructificăm printr-o semnare de contract. Astăzi, România, faţă de anul trecut la aceeaşi dată, se află în situaţia în care are înmagazinaţi cu 638 de milioane de metri cubi mai mult. La sfârşitul ciclului de extracţie şi înmagazinare să avem 1,1 – 1,2 miliarde de metri cubi de gaz.

România este al doilea producător de gaze din Uniunea Europeană. La ora actuală, Azomureş, care consumă peste un miliard de metri cubi de gaz, este închis, iar Guvernul vine cu măsuri pentru sprijinirea industriei şi se va relua producţia şi la Azomureş pentru îngrăşăminte chimice. În situaţia asta, gazele din Marea Neagră nu vor acoperi consumul intern al României”, a declarat Sterian, citat de antena3.ro.

Explicații importante

Ce alte precizări au venit de la șeful Transgaz? Sterian a amintit de anunțul venit, în toamna lui 2021, de la nivelul companiei companiei pe care o conduce. „În acelaşi format, în octombrie 2021, am anunţat în premieră că Transgaz, cu forţele proprii, observând că tranzitul de pe coridorul trans-balcanic s-a oprit şi în Bulgaria s-a finalizat Turkey Stream 2 şi operaţional de la 1 ianuarie 2021, atunci am gândit, împreună cu colegii mei, să transformăm coridorul trans-balcanic, conducta T2, un gazoduct de 14 miliarde de metri cubi venind din Rusia – Ucraina – Moldova – România – Bulgaria – Turcia, am verificat cu colegii turci, acest gazoduct conectat la infrastructura din Turcia, am mers mai departe la Baku şi le-am explicat azerilor şi nici lor nu le venea să creadă că pot să aducă gazele din Marea Caspică în Europa, în România prin BRUA către Ungaria, Slovacia, Austria, Polonia şi din România către Moldova şi Ucraina, lucru care se întâmplă astăzi. De exemplu, în Republica Moldova, prin gazoductul Ungheni – Chişinău, dar şi pe la Isaccea, intră circa trei milioane de metri cubi de gaze pentru Republica Moldova şi le-am asigurat securitatea în aceste vremuri. Gazele nu sunt din România, sunt în tranzit prin România.

Turcia are o capacitate de circa 60 de miliarde de metri cubi de gaze. Din această cantitate foloseşte circa 14-15 miliarde de metri cubi anual, iar în urma vizitelor, discuţiilor la nivel de miniştri, am fost în delegaţii, l-am însoţit pe domnul ministru, Turcia şi-a deschis piaţa, aţi văzut acel contract care, însă, este contestat de traderi”, a mai spus directorul general al Transgaz.

Sterian: Premisele României şi perspectivele sunt extraordinare

Veștile aduse de către oficialul aflat la șefia Societatății Naţionale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA nu s-au oprit aici. Sterian a vorbit în termeni optimiști despre perspectivele țării noastre.

„Zilele trecute, s-a autorizat în România ca trader, Depa Comercial din Grecia, care e furnizorul de stat al Greciei pentru gaze. Aici, avem discuţii cu ei, în caz de necesitate, presupunem că vine un val de frig cum a fost în 28 februarie 2018, şi avem posibilitatea cu ei să vină la echilibrarea sistemului naţional de transport, cum avem şi cu Ungaria. Premisele României şi perspectivele sunt extraordinare. România este, astăzi, un hub de infrastructură de gaze. Mai rămâne să venim cu fluxul gazelor”, a declarat Sterian, conform srusei menționate.

De asemenea, directorul general al Transgaz a mai anunțat că pe 3 martie va avea la Bucureşti întâlniri cu reprezentanţii operatorilor de transport din Slovacia, Ungaria şi din Bulgaria. „pentru a începe rezervarea de capacitate neangajantă pe acest coridor de care am vorbit pentru că sunt interesate inclusiv Polonia, Slovacia, Ungaria, să vină pe coridorul nou creat cu gaze din zona Mării Caspice”- a precizat Sterian.

author avatar
Andrei Coman
1.438 afisari

4 COMENTARII

  1. Exact didtribuie altora aici doar mitoase gazul sau tranziteaza prin tevi. Nu va e rusine de atatea minviuni cand romanii folos4sc gazele cele mai scumpe la pret de aur??!!

  2. Colonia, loc de inmagazinare si transport gratuit al gazelor celor care au nevoie; noi nu. Ura! Am infrant!

  3. CE HUB ?,CARE HUBUL ? ,AL PROSTIEI! ,HUBUL TRADARII !.
    CAND TRADATORUL DE TARICEANU A FACUT CADOU AMERICANILOR SI AUSTRIECILOR GAZELE DIN M NEAGRA INAINTE DE A SE INCHEIA PROCESUL DE LA HAGA ,DESPRE CE HUB VORBIM ?.
    S-A STAT 10 ANI DEGEABA SI NU SE EXTRAG GAZE DIN M NEAGRA DIN PLATOUL ROMANESC !,TURCIA EXTRAGE DEJA GAZE DIN ACEEASI PUNGA DE GAZ ,DE ACEEA AU VANDUT EXXON CU UN MILIARD $ CEEA CE PRIMISE MOACA !,ACEEASI AMERICANI AU VANDUT PONTUL SI LA TURCI CARE S-AU PUS PE TREABA .
    SA ADUCI GAZE NATURALE DIN EGIPT PENTRU ROMANIA TREBUIE SA FII TAMPIT !, CAND AI GAZE ACASA .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger