AcasăNews„Vestele Galbene” si-au terminat bateriile

„Vestele Galbene” si-au terminat bateriile

Strada a obosit

Dupa mai mult de o jumatate de an de mobilizare miscarea si-a pierdut din suflu, cel de-al 26-lea act de proteste  a scos pe strazi 18.600 de persoane, dintre care 1.200 in Paris, cea mai slaba participare de la inceputul fenomenului “les gilets jaunes” pe 17 noiembrie.

Strada a obosit

Incidente izolate au avut loc la Nantes, unde jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de manifestanti care aruncau sticle in vitrinele magazinelor. Prezenta modesta si la Lyon, autoritatile au gonit “vestele” adunate in Piata Bellecour. „Macron pleaca !” sau „Suntem aici, suntem aici”, au strigat cateva sute de protestatari la Paris, nu s-au inregistrat violente, desi prefectura a invatat lectiile din trecut si a inchis din nou accesul pe Champs – Elysees.

„Marea dezbatere nu a fost nimic concret. Astazi folosesc gaze lacrimogene. Dar nu vom renunta. Da, suntem mai putini decat la inceput, dar cand ceilalti se vor intoarce, vom fi tot aici si vom fi furiosi”, a declarat Michael, un protestatar de 43 de ani, cu aluzie la dezbaterea nationala organizata de presedintele Emmanuel Macron, un compromis politic de reducere a taxelor si anulare a unor reforme promise in sistemul de sanatate si pensii. Protestele anemice ale vestelor galbene sunt o veste buna pentru presedintele Frantei, miscarea este cea mai mare criza suferita de liderul de la Elysee de cand a ajuns la putere acum doi ani,   si care a dus la o scadere a popularitatii sale de care a profitat extrema  dreapta franceza.

author avatar
Andrei Coman
210 afisari

1 COMENTARIU

  1. Marea Franta care a pus umarul la formarea Rmaniei Mari a demonstrat ca este o mare democratie dar si o mare putere miltara si economica . Vestele galbene , de fapt o miscare distructiva promovata de Rusia si aprobata tacit de USA s China care vad aparitia unei a treia mare putere a secXXI , Statele Unite ale Europei cu o populatie de peste jumatate de miliard de oameni si o forta economica si militara , s -au stins cu mici palpaieli. Ar fi interesant ca serviciile secrete franceze sa dea publicitatii care sunt fortele externe care au ,,mosit ” aceasta incercare de destabilizare a unei mari piuteri europene. Din cei peste o mie de arestati carora li s – au intocmit dosare penale sigur au reiesit multe influente. Se vedea clar din transmisiile live din Paris ca ,,baietii” aveau pregatire speciala in ,,caramboluri” urbane. Dar Marea Franta a invins si speram ca va invinge si politica lui Manuel Macron de formare a unei armate europene , adancirea integrarii statelor si diminuarea suveranitatii unor state ,,pitic” ca Ungaria care desi mananca banii europeni face pe marea putere de mucava. Daca Polonia care a papat in 10 ani 100 miliarde de euro a declarat ca fara banii europeni va fi extraordinar de greu. Traiasca EUROPA UNITA in care Romania va avea locul ei bine stabilit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger