AcasăNews”Vestele galbene” se destrama

”Vestele galbene” se destrama

Mai un ”huo”, mai un folk: protestatarii si-au injumatatit numarul

In ciuda indemnului autoritatilor de a renunta la protestul de sambata, dupa atentatul terorist de la Strasbourg, ”vestele galbene” au iesit iar in strada, dar actul V a fost sub impactul asteptat de nemultumiti.

Mai un huo mai un folk protestatarii si au injumatatit numarul

A cincea manifestatie nationala a ”vestelor galbene”, care a intervenit la cinci zile dupa masurile concesive anuntate de presedintele Emmanuel Macron, a fost, in ansamblu, mai calma si mai putin mobilizata decat cele precedente. Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, a declarat ca sambata au iesit 66.000 de oameni la protestele in toata Franta, departe ce cei 126.000 de sambata trecuta. In Paris, 168 de persoane au fost retinute si 115 au fost plasate in custodia politiei. Paris, dar si Nantes, Bordeaux, Marseille se aflau sub tensiune, autoritatile avand temeri ca vor izbucni violente, distrugeri si furturi. La Paris, pe bulevardul Champs-Elysées au avut loc mai multe altercaţii violente, iar forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apa pentru a dispersa mulţimea. 69.000 de politisti si jandarmi au fost mobilizati in toata Franta din care 8000 la Paris, a indicat Christophe Castaner. Potrivit oficialilor poliţiei, au fost inregistraţi 112 de raniţi din randul forţelor de ordine, cinci cazuri fiind transportate la spital pentru ingrijiri. Un semn al reducerii tensiunilor a fost si ca Turnul Eiffel, marile magazine , restaurante si muzee, au ramas deschise.

Macron, caderea continua

Autoritatile i-au invita din nou pe protestatari sa opreasca manifestatiile si de a accepta dialogul lansat de Emmanuel Macron. Dar protestele de sambata au aratat ca pasii inapoi si promisiunile presedintelui Frantei nu au fost suficiente sau au venit prea tarziu, in timp ce revendicarile ”vestelor galbene” cuprind un intreg spectru social. In asteptarea unui nesigur si ipotetic plan B de la Elysee, Macron pierde inca doua puncte la cota de popularitate luna aceasta, care a scazut la 23%. Seful statului inregistreza o a doua cadere consecutiva, dupa cea de patru puncte din noiembrie, ajungand la recordul de impopularitate atins de Francois Hollande in acelasi stadiu al mandatului. In total, Macron a pierdut in acest an 27 de puncte din cota de popularitate, fiind criticat, dupa protestele ”vestelor galbene” mai ales de categorii sociale precum comerciantii, artizanii si presedintii de companii. La randul lui, premierul Edouard Philippe a coborat in barometrul increderii la 31%, inregistrand opinii defavorabile in randurile comerciantilor, artizanilor, presedintilor de companii si muncitorilor.

author avatar
Tudor Borcea
1.893 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger