AcasăNewsVestele galbene il lasa in pana prostului pe Macron

Vestele galbene il lasa in pana prostului pe Macron

Macron a fost invins in premiera de o miscare organizata in afara unei structuri sindicale sau politice

Premierul Edouard Philippe a anuntat ieri suspendarea pentru sase luni a cresterii taxelor la combustibilii auto iar guvernul francez s-a angajat ca tarifele la electricitate si la gaz nu vor creste pana in mai 2019.

Macron a fost invins in premiera de o miscare organizata in afara unei structuri sindicale sau politice

”Nici o taxa nu merita punerea in pericol a unitatii natiunii”, a spus seful executivului francez, adaugand ca ”trebuie sa fii surd” pentru a ”nu auzi furia” francezilor. Abandonarea cresterii taxelor la benzina si motorina a fost prima revendicare a ”vestelor galbene”, printre alte revendicari fiscale, salariale si politice. Facand pasul inapoi, guvernul a anuntat acum un moratoriu privind cresterea taxelor la carburanti, prevazuta la 1 ianuarie 2019. Adica, timp ce sase luni, toata fiscalitatea privind tranzitia ecologica care a fost pusa in practica de guvern va fi suspendata. Executivul francez a aprobat recent o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorina şi de 3,9 eurocenţi pentru benzina. Pana in 2022, aceste taxe erau prevazute sa creasca cu 23 de eurocenti pe litrul de motorina si cu peste 11 eurocenti pe litrul de benzina. Primul-ministru a anuntat si amanarea cu sase luni a innaspririi  conditiilor pentru controlul tehnic al autovehiculelor (alta revendicare a vestelor galbene), programat pentru 1 ianuarie si constand, in special, in reducerea pragurilor autorizate pentru poluarea vehiculelor diesel. Reprezentantii ”vestelor galbene” au anulat intalnirea prevazuta ieri cu Philippe, dupa ce reprezentanti moderati ai miscarii au primit amenintari cu moartea.

Suspendare, nu abrogare

Aceasta ”suspendare”, in calificare guvernamentala, nu insemana ca ”moratoriul” anuntat de Philippe este echivalent cu o abrogare a taxelor. ”Nu ne vom culca pe o ureche”, a u anuntat ieri reprezentantii ”vestelor galbene”. Durata moratoriului anuntat de Philippe se va incheia in 30 iunie 2019. Cresterile taxelor ”nu se vor aplica inainte sa fie dezbatute de toate partile implicate”, a adaugat seful executivului francez.

”In aceasta perioada, dorim sa identificam si sa punem in aplicare masuri de sprijin juste si eficiente. Daca nu o facem, vom trage consecintele „, a precizat Phillipe. Dar ecuatia financiara este deja pe masa. Taxa interna pe consumul de produse energetice (TICPE) a adus statului francez 13,3 miliarde de euro anul acesta. Cresterea acestei taxe, care urma sa intre in vigoare in ianuarie 2019, urma sa aduca 2,8 miliarde de euro suplimentari, din care 900 milioane de la benzina si motorina.

Premierul Gerard Philippe Francezii care au purtat vestele galbene işi iubesc ţara Noi impartaşim aceste valori dar fara violenta

Benjamin Cauchy, purtatorul de cuvant al ”vestelor galbene” a evocat o ”prima etapa”. ”Nu este suficient dar este un prim semn al vointei de a construi in cele din urma o schimbare politica, este semnul unei slabiri a politicii guvernului”, a declarat el.

Porsche, oaia neagra a galbenilor

In aceste zile s-a dovedit ca nu e bine sa fi proprietarul unei masini scumpe in Franta, in zonele de protest ale ”vestelor galbene”. In general, francezii au preferat mereu sa fie discreti cu bolizii de lux si sa-i fereasca de ochii vecinilor dar de trei saptamani de violente proteste, si masinile scumpe au fost tinta manifestantilor violenti. Sub pretextul ”imburghezirii” societatii, acestia au distrus numeroase autoturisme de prestigiu pe care le-au intalnit: Aston Martin, Mercedes, etc. Chiar daca politia nu are inca o statistica, din materialele video publicate pe retelele de socializare, se pare ca oaia neagra a protestatarilor extremisti a fost marca germana Porsche care a platit cel mai greu tribut nemultumirilor poporului. Spre nemultumirea asiguratorilor

Ciocu mic, Emmanuel

Dupa ce, in campania electorala, a contestat ”erorile precedesorilor”, la un an si jumatate dupa aterizarea la Elysee, Emmanuel Macron a inregistrat o infrangere de proportii, facand pasul inapoi in fata ”vestelor galbene”, dupa ce a trambitat mereu ca ”nu se va abate” de la reformele sale energetice. In premiera in Franta, presedintele a cedat in fata unei miscari organizate in afara oricarui structuri sindicale si politice. A cedat si in fata opiniei publice care i-a sustinut masiv pe protestatari. La ora cand mari reforme sunt prevazute in Franta in 2019, cum ar fi cele ale functiilor publice, pensiilor, fiscalitatii locale, energiei sau institutiilor, francezii se intreaba din ce in ce mai mult, via sondaje catastrofale pentru Macron, tocmai de capacitatea presedintelui lor de a mai reforma ceva.

author avatar
Tudor Borcea
1.428 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger