AcasăNewsVestele galbene, actul 16: il asteapta la colt pe Macron

Vestele galbene, actul 16: il asteapta la colt pe Macron

Se „antreneaza” pe strazi sa nu-i prinda pe picior gresit "marea dezbatere nationala" propusa de seful statului

In cea de-a 16-a saptamana de mobilizare, miscarea a strans 40.000 de manifestanti in Franta, din care 4000 la Paris. Confruntarile cu autoritatile au fost violente in mai multe orase, politia a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa.

Se antreneaza pe strazi sa nu i prinda pe picior gresit marea dezbatere nationala propusa de seful statului

Protestatarii vor de fapt sa se mentina in forma cu doua saptamani inaintea incheierii  „marii dezbateri” lansate de presedintele Emmanuel Macron ca raspuns la aceasta miscare, o incercare de dialog care a suscitat 10.000 de reuniuni in Franta si peste un milion de contributii pe internet,  calificata drept „mascarada” si „campanie de comunicare” de catre numeroase „veste galbene”. Manifestantii isi pun mari sperante in mobilizarea din 16 martie, prezentata drept o zi-cheie , pentru ca va coincide  cu finalul  dezbaterii nationale anuntate la 15 ianuarie de seful statului francez, care a luat initiativa unei consultari nationale fara precedent, ce a durat doua luni, in incercarea de a raspunde protestatarilor. Protestele au inceput acum trei luni din cauza unei taxe pe combustibil, dar intre timp s-au transformat in manifestatii anti-guvern si anti-Macron in general. Pe intreg weekend-ul au avut loc confruntari intre protestatari si fortele de ordine in orasele  Lille, Lyon, Nantes, Toulouse, Ales, Bordeaux, Marsilia si Montpellier. Duminica, la ora locala 14.00, Ministerul de Interne estimase numarul participantilor in intreaga Franta la 5.600, dintre care 1.320 la Paris. Cu o saptamana inainte, la aceeasi ora, erau 11.600 de participanti in intreaga tara, din care 4.000 in capitala Frantei. In Paris  manifestantii au parcurs 12 kilometri, supravegheati de politie, pe bulevardul Champs-Elysées, unde au fost impuse restrictii de circulatie si au fost mobilizate efective ale fortelor de ordine. De asemenea, cinci statii de metrou din centrul orasului au ost inchise, iar ministerul francez de Interne a avertizat ca persoanele violente „vor fi sanctionate” de fortele de ordine. Desi Emmanuel Macron a lansat, in ianuarie, o dezbatere nationala pe trei luni, nu e clar cum va tempera protestele “Les Gilets Jaunes”, de vreme ce si-a mentinut neschimbata agenda de reforme economice, dar a vazut in consultarea cu protestatarii un prilej nimerit pentru a mai creste in sondaje.

author avatar
Andrei Coman
218 afisari

2 COMENTARII

  1. Vorba domnului general Dobritoiu se incearca un razboi asimetric…. Domnule r general care ati fost la Nato vreau sa va spun ca razboiul asimetric se desfasoara in disimetria unui razboi in care e pregătita Nato. Ea e pregatita in razboi clasic – ocupi fara sa faci un razboi cu o tara nonmembra Nato Elvetia-Suedia, Finlanda or Islanda. Ce face Nato nimic ca e asimetric nu au puterea sa intervina. Constructia unuei insule artificiale intre Crimeea si platforma maritima romana, no acum ca mai depășește 100 300 de m nu masoara nimeni cu centimetrul. O insula plilititoare intre Dardanele si M Neagra intrarea in apele teritoriale se plateste…adica eludezi legile si tacticile si tehnicile de razboi, Or declararea Bielarus stat rus-Razboi a~simetric. Ce vedeti dvstra se cheama razboi hibrid. Adica razboi cu arme de inlocuirea celor clasice, razmerita, sau atac info la centrale nu ai curent⚡sau atac informatic la centrul alegerilor sau 100 de turisti rusi declara Varna oras rus.,dar sa nu mai dau idei la nebuni. Confundati frana cu acceleratia. Intruna nu folosesti arme in alta folosesti ca arme caoacitati civile.

    • Ai mare dreptate deja armata rusa a deschis imediat dupa ce a inchis temporar tratatul INF razboiul asimetric. A declarat ca orice nava de la pescador la nava de croaziera ce trece prin zona Atlantic de Nord – Arctica si jurul cercului polar de ND? ca scufunda tot. Pe acolo trec frecvent nave de pescuit ?, petroliere sau feribot ⛴ nave turistice?️ nave personale⛴️ sau nave de agrement? din, Olanda, Danemarca, Norvegia , Finlanda, Anglia, Irlanda, Scotia, Olanda, Suedia, Islanda, Canada si Sua…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger