AcasăNewsVeste soc! Salarii si mai mari pentru medici

Veste soc! Salarii si mai mari pentru medici

Spitalele vor trebui sa gaseasca bani pentru fondul de plata a performantei

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat ca medicii vor fi platiti, de la anul, in functie de performanta, rezolvand astfel controversa legata de plati egale pentru munca diferita. Concret, pe langa salariile si sporurile din prezent, care vor ramane neschimbate, medicii care efectueaza mai multe operatii si cei care trateaza mai multi pacienti vor primi sume de bani in plus.

Spitalele vor trebui sa gaseasca bani pentru fondul de plata a performantei

Pana la sfarsitul lunii decembrie Ministerul Sanatatii va intocmi, cu ajutorul comisiilor de specialitate, un regulament cu indicatori pentru plata personalului. Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, a dat asigurari ca nu este vorba nicicum despre o scadere a salariilor medicilor. ”Am nenumarate adrese de la medici, de la organizatiile profesionale, in care mi se spune ca nu este normal ca un medic care face cinci operatii sa primeasca acelasi salariu ca un medic care face 30 de operatii. Teoretic, el nu primeste acelasi salariu, pentru ca medicul care intra in sala de operatii beneficiaza de un spor de bloc operator de 50% pentru timpul petrecut in sala de operatie. El oricum are ceva in plus, dar va trebui sa facem o diferentiere pe indicatori de performanta a sectiei”, a afirmat Sorina Pintea.

”Trebuie sa platim performanta”

Potrivit, presedintelui Comisie pentru Sanatate din Camera Deputatilor, Corneliu-Florin Buicu, este necesar sa se creeze un mecanism care sa incurajeze performanta. ”Nu este normal ca un medic care lucreaza intr-un spital orasenesc si care, teoretic, nu are nici resursele necesare pentru a face interventii foarte complicate, face doar o triere de bolnavi si ii trimite la spitale din centre universitare sau la spitalele judetene, sa aiba acelasi venit ca al celui din spitalul judetean sau centrul universitar. Nu se pune problema sa taiem salariile, ci doar sa gasim varianta de a motiva, de a plati in functie de performanta pe cei care fac performanta. Trebuie sa ii pot da un plus. Trebuie gasit mecanismul prin care sa-i pot plati performanta”, ne-a declarat deputatul Corneliu-Florin Buicu.

Scad garzile in spitalele mici

Garzile reprezinta pentru medici un al doilea salariu, care le propulseaza veniturile lunare la peste 30.000 de lei. Ministrul Sanatatii a anuntat insa ca se vor lua masuri pentru reducerea numarului de garzi, in special in unitatile sanitare mici, cu adresabilitate scazuta. ”Nu poti pune de garda un chirurg atata vreme cat in aceasta garda nu exista un anestezist”, a precizat Sorina Pintea. Solutia pentru aceasta problema este instituirea garzilor la domiciliu, in care medicii sa fie chemati doar in cazul urgentelor si doar daca pot efectua interventii chirurgicale. ”Daca am un spital de urgenta intr-un centru universitar pot sa fac programul de lucru in doua ture. Pentru ca pot ajunge sa am o ocupare mai mare a salilor de operatii, nu de 24% cat am acum. Asta inseamna ca din 24 de ore sala de operatii este ocupata 5 ore sau 6 ore. Deci, teoretic, fie ca spitalul are prea multe sali, fie ca timpul in care ei stau in sala e de 24%. Programul nu trebuie sa-l fac cu garda, ci in ture, si unii medici de la sectiile de chirurgie sa vina de la 7 la 14 si altii de la 14 pana seara, pentru a opera cazuri programabile”, sustine presedintele Comisiei pentru Sanatate din Camera Deputatilor, Corneliu-Florin Buicu.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
508 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger