AcasăNewsVeste șoc! România are făină și mălai în exces!

Veste șoc! România are făină și mălai în exces!

Românii și-au burdușit cămările degeaba, spun producătorii

Reprezentanții industriei de morărit și panificație au o veste extrem de proastă pentru românii care și-au făcut depozite acasă cu făină și mălai. Aceste produse se găsesc în exces pe teritoriul țării, având în vedere că s-au înregistrat producții record de grâu și porumb.

Românii și-au burdușit cămările degeaba, spun producătorii

Românii care s-au bătut ”eroic” pe paleții cu mălai și făină și au devastat zile la rând rafturile magazinelor s-au pricopsit cu stocuri inutile. Reprezentanții industriei de profil din țară au anunțat că, indiferent cât ar cumpăra, rafturile se vor umple la loc, pentru că România a produs de patru ori mai mult grâu și porumb decât necesarul pieței interne. ”În mod normal, România produce mult mai mult decât poate consuma în materie de cereale. Avem instalate capacități de procesare cât pentru 80 milioane de oameni. Avem supracapacitate de procesare, avem supracapacitate de producție de grâu și avem și capacități de procesare pentru porumb. La porumb am fost primii producători din Europa, deci iar suntem pe supracapacitate. Avem mii de unități cu capacități de depozitare, iar Ministerul Agriculturii ar putea da chiar cifre exacte ale cantităților uriașe pe care le avem în acest moment. În mod normal nu ar trebui să fie o problemă cu aprovizionarea cu făină și mălai. Acestea dispar de pe rafturi pentru că oamenii cumpără ca apucații, dar asta nu înseamnă că nu avem de unde să punem la loc. Nu pot oamenii să cumpere cât putem noi să producem. Pâine se va produce tot timpul, avem și fabrici de drojdie. Am înțeles că oamenii își pun pâine la congelator, dar nu se poate pune decât cea ambalată, care are conservanți pentru a-i asigura un timp de viață la raft de două săptămâni. Dar este o prostie să pui pâine la congelator, pentru că nu se compară cu pâinea proaspătă. Noi avem cum să producem pâine fără oprire, așa că oamenii nu trebuie să își facă stocuri inutile”, ne-a declarat Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație.

Fabricile fantomă, risc pentru sănătatea populației

Reprezentanții industriilor de morărit și panificație atrag atenția că principala problemă cu care se confruntă sectorul este cea a numărului mare de fabrici de pâine-fantomă. ”Evaziunea fiscală a devenit o mare problemă la ora actuală pentru că, dacă până acum discutam despre siguranța alimentară, acum discutăm de sănătate publică legat de pandemia de coronavirus. Fabricile care produc la negru, în afara oricărui control, pot fi focare de răspândire a infecției. Ei evident că nu respectă nicio regulă de igienă. În fabricile noastre normale sunt reguli extrem de stricte, iar în prezent chiar fac exces de măsuri, s-au dotat cu materiale sanitare, spală de cinci ori pe zi, la unitățile cu număr mai mare de angajați s-au dotat cu termoscanere cu care fac verificarea personalului la intrarea și la ieșirea din schimb. Noi am dat și un set de proceduri, plus că ei au și seturile lor proprii, dar cu cei care vând pe piața neagră nu ai absolut niciun control. Din păcate, consumatorul nu poate să-și dea seama dacă pâinea provine dintr-o fabrică normală sau dintr-una fantomă, doar organele de control ale statului pot face asta, ANAF-ul, Poliția, ANSVSA. Acum câțiva ani, când a scăzut TVA-ul la pâine, s-au făcut controale mixte cu tematică direcționată la fabricile de pâine. Dar apoi s-au oprit aceste controale și acum numărul evazioniștilor din domeniu este extrem de mare și în toate județele. Cu ochii închiși ai autorităților poate funcționa orice”, ne-a mai precizat președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație, Viorel Marin.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
874 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger