AcasăNewsVeste cumplită pentru românii cu credite! ROBOR la 3 luni a trecut...

Veste cumplită pentru românii cu credite! ROBOR la 3 luni a trecut pragul de 8%/ La ce soluție au apelat deja peste 10.000 de oameni cu credite la Prima casă

Vești proaste pentru românii care au rate - indicele ROBOR a crescut iar (sursa foto: alba24.ro)

Săptămâna începe cu o lovitură grea pentru românii cu credite. ROBOR la 3 luni a mai depășit un prag psihologic, trecând de 8% pe an.

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat luni, 1 august, la 8,01% pe an, de la 7,97% pe an anterior, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Acesta este indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.

De asemenea, potrivit datelor postate pe site-ul BNR, ROBOR la 6 luni – indicele utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă – a crescut la 8,13% pe an, de la 8,08% pe an, vineri, 29 iulie. Iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,24% pe an, de la 8,19% pe an, anterior, respectiv vineri, 29 iulie.

Peste 10.000 de români au cerut schimbarea indicelui din ROBOR în IRCC

Peste 10.000 de români cu credite Prima casă/Noua casă afectaţi de creşterea costurilor de împrumut au solicitat începând din mai 2022 modificarea modului de calcul al dobânzilor prin schimbarea indicelui de referinţă din ROBOR în IRCC, potrivit Mediafax.

Informația s-a aflat luni, înainte să se comunice datele oficiale, actualizate, cu privire la valoarea ROBOR la 3 luni. La acel moment se știa că indicele ROBOR la 3 luni s-a apropiat de 8%, faţă de 3% în ianuarie, în timp ce noul indice IRCC (folosit la cre­ditele luate după mai 2019) este 2,65%.

Circa 9.300 din­tre cererile de conversie a creditelor Prima casă/Noua casă de la refe­rinţa ROBOR la IRCC sunt deja apro­bate, iar 800 sunt în lucru, susţine Fondul Naţional de Garantare a Credi­telor pentru IMM-uri, conform sursei citate.

author avatar
Andrei Coman