AcasăNewsVerificări pe piața cărnii de pasăre. Mai multe companii, în vizorul Consiliului...

Verificări pe piața cărnii de pasăre. Mai multe companii, în vizorul Consiliului Concurenței

Verificări pe piața cărnii de pasăre. Mai multe companii, în vizorul Consiliului Concurenței (sursa foto: informatia-zilei.ro)

La doar câteva zile de la Sărbătorile Pascale ortodoxe, perioadă înaintea căreia românii au făcut cumpărături pentru masa tradițională de Paști, pe care s-au aflat nu doar preparate din carne de miel, porc sau pește, ci și din carne de pui sau curcan, s-a aflat că se fac verificări pe piața cărnii de pasăre. Vizate de această acțiune de control sunt mai multe societăți comerciale autohtone, 10 la număr mai exact.

Concret, din direcția Consiliului Concurenței s-a transmis, joi, că instituția ”a declanșat o investigație ce vizează un posibil comportament anticoncurențial al unor companii care își desfășoară activitatea pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre din România”.

Companiile investigate de Concurență

Conform comunicatului transmis de către reprezentanții instituției conduse de către Bogdan Chirițoiu, companiile investigate sunt: Transavia S.A., Ave Impex S.R.L., Vis Agri S.R.L., Safir S.R.L., AviTop S.A., Avicola Buzău S.A, Avicola Dragoș Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internațional Bacău S.A., Agrisol International RO S.R.L și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Verificările au fost declanșate ca urmare a faptului că ”autoritatea de concurență deține indicii privind posibile înțelegeri și/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creșterea artificială a prețurilor de vânzare”.

În cadrul acestei acțiuni de verificare, reprezentanți ai Consiliului Concurenței au făcut deja inspecții inopinate la sediile unor companii care activează pe această piață a producției și/sau comercializării cărnii de pasăre, dar și la sediul UCPR-ului.

În comunicatul instituției se mai precizează că ”inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice” și că aceste inspecții neanunțate au fost autorizate de Curtea de Apel București, fiind ”justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate”.

Ce se întâmplă dacă se constată nereguli

După ce se vor analiza toate aspectele, se va trage, în mod firesc, o concluzie cu privire la aceste suspiciuni avute în vedere la nivelul autorității de concurență. ”În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor”, se mai menționează în comunicatul remis din direcția Consiliului Concurenței .

294 afisari

1 COMENTARIU

  1. Frumosul ala cu parul și mustața „catranite” nu are informații ca și băncile au făcut un cartel pentru spolierea romanilor cu dobânzile, comisioanele și cursul valutar? ARB-ul o fi numai o asociație? ca sa facă ce? Sau are curaj numai la firmele autohtone, fără mămici în străinătate. Motivul oficial, cel cu scaderea ofertei de carne de pasare, este pueril, ori ca asa gândește capul autorității în cauza ori pentru ca asa ne considera el pe noi, plătitorii de taxe din care-și ia el salariul. Pai dacă scade ofeta interna, piața va fi invadata de importuri de carne de pasare. Sau poate asta se urmărește, închiderea producătorilor interni, sa facem loc la importuri. Și cum fenta cu gripa aviara este expirata…. Ce zici nene „Craticescule”? mata care este etern în fruntea CC ca și Isărescu la BNR.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger