AcasăNewsVerdict alarmant: Instagram duce la depresie si anxietate!

Verdict alarmant: Instagram duce la depresie si anxietate!

Chiar daca reteaua Facebook scade din popularitate in randul tinerilor, “sora” lui mai mica, Instagram, si-a luat serios avant. La ora actuala, Instagram a depasit 1 miliard de utilizatori activi in fiecare luna, iar 500.000 dintre ei activeaza zilnic pe aceasta retea. De asemenea, 68% dintre utilizatori sunt femei, 80% sunt din afara Statelor Unite, iar 72% dintre adolescenti folosesc Instagram.

Psihologul Lenke Iuhos atrage atentia insa ca, dincolo de beneficiile enorme oferite de Social Media, folosirea Instagram-ului poate produce anxietate, depresie, singuratate, poate afecta calitatea somnului, impactul asupra imaginii propriului corp si teama de a nu fi la curent.

Anxietatea

“Cunoasterea persoanelor noi de pe Instagram, stiri noi, poze ca la carte, doar gandul asupra lor e capabil sa provoace neliniste profunda in cazul persoanelor vulnerabile. Stresul acela necontrolat, care dispare doar atunci cand e vizualizata o postare, da impuls nelinistii fara a stii macar de ce. Oamenii care isi traiesc viata mai mult in mediul online au tendinta de a trata viata reala numai pe fuga. Se bucura cand primesc calificative in mediul online si nu prea ii mai intereseaza opinia oamenilor despre ei in viata reala. Instagram-ul, mai nou, ofera o imagine distorsionata, in sensul ca sunt evidentiate, taiate din context, doar momentele in care zambim pentru cateva secunde, clipe percepute de multi ca un model care se poate indeplini, drept pentru care starile de anxietate au crescut exponential”, afirma psihologul.

Nu-ti mai place de tine

„Adultii si adolescentii, in special femeile si tinerele fete, se pot simti nesigure in pielea lor, vazand versiunea falsa a perfectiunii altcuiva. Acest lucru poate duce la un nivel mai scazut al satisfactiei de viata si poate afecta drastic starea de spirit a unei persoane. O postare poate sa genereze asteptari nerealiste la tinerii vizitatori. Imaginile, dar mai ales pozitiile de fotografii formeaza perceptia sinelui prin asemanarea propriului corp cu poze care, de multe ori, sunt aranjate in asa fel incat, cel care apare in poza, sa fie versiunea lui cea mai inalta. Multi nu au incercat inca sa vizualizele Instagram-ul cu detasare, ca o versiune mai sanatoasa a propriei vieti, prin propriul stil”, explica specialistul.

Induce teama de a nu fi la curent

Acest efect apare in special in randul adolescentilor care sunt in cautare sa se autocunoasca. Pentru a se plia pe oferta societatii asteapta sa li se ofere modele care sa ii inspire in schimbarea de aparitie. ”Trendul poate fi miscarea corpului, tinuta mai altfel ca pana ieri. Aceasta schimbare deseori e brusca pentru ei, adolescenti, deoarece ei vad imagini postate, insa de la o fotografie cu cineva pana la adopta acel stil calea e lunga. Aceasta adaptare la stil, abordarea noului look presupune efort substantial din partea tanarului. Teama aceea de a nu apartine unui grup este cauzata de convingerile proprii care se bazeaza pe conditionari. Cand deja iti fortezi stilul, expunerea imaginii tale sociale, apare starea de teama alimentata de nesiguranta in propria imagine. Persoanele care se confrunta cu astfel de inamici, sunt oameni care de multe ori iau decizii atunci cand totul in mintea lor este sub semnul intrebarii. Neincrederea in propria persoana naste frica”, conchide psihologul Lenke Iuhos.

author avatar
Andrei Coman
145 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger