AcasăNewsVela vrea să federalizeze Poliția Română

Vela vrea să federalizeze Poliția Română

Marcel Vela vrea poliție federală ca în Germania

Sindicatele polițiștilor l-au atacat extrem de dur pe ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pe care l-au acuzat că vrea să federalizeze sistemul. Sindicaliștii i-au atras atenția șefului MAI că acest lucru ar însemna încălcarea Constituției.

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagmarcel vela title=Marcel Vela data wpil keyword link=linked>Marcel Vela<a> vrea poliție federală ca în Germania

Prima întâlnire a ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, cu șefii sindicatelor din Poliție s-a lăsat cu scântei. Tema marii reorganizări a MAI, care include și regionalizarea inspectoratelor, a fost respinsă de sindicaliști, care au susținut că o federalizare a Poliției Române ar arunca sistemul în haos. ”L-am întrebat pe ministru dacă are și buget pentru această reorganizare și mi-a spus că nu are. Nici vreun plan de reorganizare nu avea sau cel puțin a refuzat să răspundă dacă are sau nu așa ceva. În schimb, ne-a rugat pe noi să venim cu propuneri, dar asta este atribuția ministrului, nu a sindicatelor. I-am spus că nu sunt de acord cu desființarea inspectoratelor de poliție și regionalizarea lor, adică să facă din cinci județe unul singur. I-am spus clar că nu este bun acest lucru dintr-un motiv fundamental, avem o Constituție care trebuie respectată, iar din punct de vedere juridic România are administrații teritoriale conform Legii din 1968, pe județe. M-am opus și mă opun cu vehemență desființării polițiilor județene. Vela a evitat să dea un răspuns pe această temă, susținând la un moment dat că nici nu era obligat să ne consulte, ceea ce este fals. I-am spus că oamenii sunt debusolați și că niciunul dintre polițiști nu este de acord cu desființarea inspectoratelor județene. Ministrul a încercat la un moment dat să spună că nu face regiuni și că face zone, ceea ce este, bineînțeles, același lucru. Și nu suntem de acord nici să regionalizeze inspectoratele de Jandarmerie sau cele pentru Situații de Urgență. Lucrul acesta nu va conduce la niciun fel de eficientizare, ci, practic, o să ducă la o scădere a siguranței publice. Ca să nu mai vorbim de costurile extrem de mari pe care le va avea această regionalizare. Gândirea ministrului, că dacă diminuează atâtea funcții, face economii, dar este absolut greșit. Gândiți-vă doar la costurile pentru chirie și transport ale polițiștilor transferați la inspectoratele regionale. Pentru că în momentul în care tu, angajator, îl muți în interes de serviciu, ești obligat să-i asiguri transportul și chiria. Avem experiența asta nefastă de la polițiile de frontieră comasate, care nici acum nu și-au revenit din punctul de vedere al eficienței și costurile au fost uriașe”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Organizare ca în Germania

Reprezentanții sindicatelor polițiștilor spun că argumentul zdrobitor în favoarea regionalizării pe care l-a dat ministrul a fost Germania. ”Ministrul Vela mi-a dat exemplul Germaniei, păi Germania e stat federativ, are landuri. Îmi spunea și că la noi reforma administrativă e veche din 1968, aoleu, păi în America este de peste 100 de ani, în Franța, de 150 de ani. I-am spus că, dacă vrea regionalizare, trebuie să modifice Constituția. Noi în loc să venim în spijinul cetățeanului, anulăm și bruma asta de siguranță publică pe care o avem acum. Noi suntem stat național, nu stat federativ, dacă Vela vrea să federalizeze România s-o facă, dar s-o facă constituțional, nu să federalizeze poliția. Cui folosește acest lucru, pentru că cetățeanului în niciun caz, dimpotrivă, se va produce îndepărtarea poliției de cetățean”, a mai afirmat Dumitru Coarnă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
10.480 afisari

9 COMENTARII

  1. Si ce sperante isi pusesera politistii in Vela asta! Sindicatili! Ziceau de Carmen Dan ca n-a fost buna,iar Vela vrea sa desfiinteze politia judeteana,IZACT CUM O DESFIINTASE BOC+Basescu! Oameni mai incapabili si mai nocivi ca PDL,PNL poate doar USR-ul sa aibe! sau partidu lu basila-pmpu!

  2. Această apariție jegoasă , os de gugulan ( sanky ! ) , reprezintă cea mai nocivă sculă … , executant mîrșav … , din ultimii 30 de ani !

  3. Pe bune d-le Vela!!!! Ați descoperit roată pătrată!!! După spusele dumneavoastră reforma asta e eficientă… Și vom avea feluri diferite de organizare IGPFR, IGJR, SRI (care SRI e pe curți de apel). La fel ptr. celelalte ministere – vezi ANAF, DRFP, etc. De ce nu faceți totul Constituțional, așa cum v-a sugerat dl. Coarnă, să modificați organizarea administrativ-teritorială și mai apoi să pliați instituțiile pe aceasta? Așa cum intenționați dumneavoastră „pe genunchi” în două săptămâni, va ieși o mare „rasoleală”. Oare nu cumva aveți interesul de a politia și dumneavoastră structurile?

  4. Băi Tache, de ce nu sapi tu nițel să-i găsești Fișa de recrutare a TOVARĂȘULUI Vela, din 1987,pe timpul când era Agent încasat-o și când mânat de „sentimente patriotice” (așa după cum scrie), se angaja în fața locotenentului Jurcă Ion de la securitatea Caraș Severin, să-i toarne pe Turiști! Avea prin urmare o sarcină informativă sensibilă… Turismul. Așa că acum înțelegem ce Securist a pus PNL-ul să Reformeze mânat de cele patriotice simțăminte, MAI ul. Pe scurt, mi-e greață! Și merită dat exact afară pe ușa din dos incompetentul ăsta securist!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger