Gata cu reforma în Ministerul de Interne. Anulând organizarea concursurilor pentru funcțiile de conducere din sistem, șeful Marcel Vela a confirmat că este doar un prizonier pricăjit al binecunoscutelor frății din MAI, acele grupuri transpartinice, care urmăresc interese proprii.

Pentru cei care nu îl cunoșteau prea bine, la începutul mandatului, ministrul de interne Marcel Vela părea un nene cumsecade, sincer decis să schimbe frățiile din MAI. Prezent foarte des la TV, chiar dacă nici vocea stinsă , nici alura nu-l prea ajutau, ministrul Vela anunța că va face curățenie printre piloșii din MAI, puși pe criterii politice sau prin nepotisme. Mai mult, acesta a făcut apel la polițiști să-l ajute să deconspire încrengăturile din sistem, promițând, totodată, dispariția împuterniciților și organizarea de concursuri pentru funcțiile de conducere. Și chiar a început lupta, în propriul județ, Caraș Severin, unde l-a mazilit pe șeful Poliției, căruia i-a plătit, astfel, o poliță mai veche. Și asta a fost tot. Pentru că, ieri, ministrul Vela a ieșit public și a declarat că a blocat toate concursurile pentru posturile de conducători de inspectorate județene, dar și pentru cele de șefuți. Că, vezi Doamne, i s-a părut lui suspectă graba cu care se organizau acele concursuri și că sigur ăia erau piloșii PSD-ului. Așa că stop joc! Numirile se fac prin împuternicire de către ministrul Vela, până la votarea bugetului, zice el, adică pe vreo șase luni. Și uite așa s-a dus de râpă reforma, iar frățiile își pot continua liniștite manevrele și rocadele din teritoriu. Și acum, pe bună dreptate, de ce să se complice ministrul provizoriu, când singurul obiectiv al său este întoarcerea grabnică în Caraș Severin, pentru a se înscăuna la șefia Consiliului Județean.
Sindicatele, în așteptarea promisiunilor
Tactica ”promiteți orice”, aplicată de Vela și Orban în relația cu sindicatele, a avut, până acum, efect, polițiștii fiind, deocamdată, amăgiți cu acordarea de sporuri cu nemiluita. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, s-a tot fofilat și a amânat întâlnirea cu Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, pe motiv că muncește la rectificarea bugetară. Când rectificarea pentru MAI a ieșit negativă, sindicaliștii au primit asigurări: nu luăm de la salarii. Despre norma de hrană mărită, care așteaptă vot final în Camera Deputaților, numai de bine: sunt bani și pentru asta, adică 80 milioane de lei pe 2019. Sunt, probabil, dar, deocamdată nu în buzunarele polițiștilor. Cu promisiunile, toate bune și frumoase, însă un semnal de alarmă a fost tras și în rândul sindicaliștilor, când una dintre cele mai importante măsuri pentru normalizarea sistemului a fost anulată. ”Poate fi și procedura aia, ca PSD-ul să-și implementeze oamenii, dar poate fi și varianta că vrea să-i pună ministrul pe ai lui. Este vorba despre funcțiile de conducere neocupate. Noi tot timpul am avut probleme cu aceste împuterniciri pe funcții, pe care fiecare partid le-a agreat. Prin împuterniciri nu faci concursuri, ci îți pui omul pe o perioadă de șase luni cu posibilitatea prelungirii și îi ține sub control din punct de vedere politic. Lucrul ăsta l-au făcut toți”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.