AcasăNewsVela anunță noi măsuri cu privire la Sărbătorile de Paști, luate împreună...

Vela anunță noi măsuri cu privire la Sărbătorile de Paști, luate împreună cu Patriarhia

Se pregătește o nouă ordonanță militară, pe fondul crizei provocate de noul coronavirus.

În același timp, românii ar putea afla, în orele următoare, și noile decizii pe care le-au luat autoritățile, în acord cu mai-marii Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la apropiatele Sărbători Pascale, știut fiind faptul că în biserici slujbele se săvârșesc – de câteva săptămâni deja – fără enoriași.
Rămâne de văzut ce anume vor decide, mai nou, autoritățile, având în vedere faptul că, până acum, se anunțase că oamenii nu vor putea merge, ca anii trecuți, la biserică, pentru a lua Lumină, în noaptea de Înviere. „O să înțeleagă să stea în casă pentru că astăzi vom anunța niște măsuri pe care le-am luat împreună cu Patriarhia Română, astfel încât să venim în întâmpinarea celor care sărbătoresc Sfintele Paști. Și cred că vor înțelege faptul că am depus toate eforturile – noi ca instituție, inclusiv Biserica – astfel încât și credincioșii și clericii să fie protejați, dar în același timp să se bucure și de Sfintele Paști și de lumină”, a precizat ministrul de Interne Marcel Vela, marți dimineață, răspunzând unei întrebări primite de la presă.

Ce se știa până acum

Cancelaria Sfântului Sinod formulase, zilele trecute, o serie de îndrumări – care au fost aprobate de Patriarhul Daniel – cu privire la slujbele de Paști, în perioada stării de urgență. „La ora 00:00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 metri, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare. (…) Tot în prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12:00, dar fără participarea credincioşilor mireni”, se preciza, zilele trecute, într-un comunicat.

Foto: arhivă. Sursa: Facebook/Marcel Vela

author avatar
Cristina Stefan
286 afisari

2 COMENTARII

  1. Măsurile – de fapt, impunerile – de neparticipare a credincioșilor la slujbe, în Biserică sau în curtea acesteia, sînt absolut aberante și neverosimile, în condițiile în care am voie să merg la supermarket, unde numai de distanțarea socială a lui pește prăjit nu poate fi, de multe ori, vorba. Se puteau lua măsuri de siguranță și în Biserică, dacă se dorea. Dar – nu-i asa? – trebuie să ne supunem fără crîcnire ordinelor unor năimiți fără Dumnezeu. Așteptăm, la fel de supusi, (re)instaurarea statului polițienesc, a Gestapo și a altor instituții de oprimare și suprimare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger