Deşi sunt asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare, dietele vegană şi vegetariană cresc posibilitatea declanşării unui AVC, se arată într-un studiu efectuat în Marea Britanie pe parcursul a 18 ani.
Persoanele care au adoptat dietele vegană şi vegetariană prezintă o reducere cu 22% a riscului de boli de inimă în comparaţie cu cele care consumă carne. De asemenea, cei care mănâncă peşte, dar nu şi alte tipuri de carne au un risc de afecţiuni cardiovasculare redus cu 13% faţă de consumatorii de carne. Totuşi, oamenii de ştiinţă au descoperit că vegetarienii şi veganii prezintă un risc de cinci ori mai ridicat de accidente vasculare cerebrale în comparaţie cu persoanele care consumă carne, principal cauză fiind aportul insuficient de vitamine. Cercetarea, publicată în British Medical Journal (BMJ), a analizat date de la 48.188 de persoane care nu aveau în antecedentele medicale boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale. Grupul a fost împărţit în consumatori de carne (24.428 de persoane), consumatori de peşte dar nu şi alte tipuri de carne (7.506 persoane) şi vegetarieni (16.254 persoane). De-a lungul unei perioade de 18 ani au fost înregistrate 2.820 de cazuri de boli cardiace ischemice şi 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral. Astfel, a fost identificată o creştere cu 20% a riscului de accident vascular cerebral la vegetarieni şi vegani în comparaţie cu persoanele care consumă carne. ”Vegetarienii şi veganii (din studiu) prezintă niveluri mai scăzute ale mai multor substanţe nutritive (de exemplu, vitamina B12, vitamina D, aminoacizi esenţiali şi acizi graşi polinesaturaţi n-3), iar diferenţele observate la unii dintre aceşti factori nutritivi ar putea contribui la aceste asociaţii”, arată autorii studiului. (R.J.)