AcasăNewsVedeti cine a tinut pagina intai a ziarelor in 2013

Vedeti cine a tinut pagina intai a ziarelor in 2013

Agentia France Presse (AFP) a realizat un top al celor care au tinut prima pagina a ziarelor in 2013, fie pentru ceea ce au facut, fie pentru ceea ce au reprezentat intr-un context politico-social-religios.

Primul in top este EDWARD SNOWDEN, consultantul agentiei americane de spionaj NSA, care a reusit sa incaiere pe toata lumea cu toata lumea prin dezvaluirile sale. La varsta de 30 de ani, Snowden a devenit „inamicul public nr.1” in America, dupa ce a dezvaluit programul de supraveghere mondiala a comunicatiilor si a declansat o dezbatere globala privind protectia vietii private. Refugiat, nu intamplator, in Rusia, Snowden este considerat de unii cel mai mare tradator, iar de altii un eroic aparator al libertatilor.

HASSAN ROHANI, 65 de ani, actualul presedinte al Iranului, a aparut pe scena politica intr-un context razboinic, cand tara sa era sub amenintare. Considerat un „moderat”, Rohani a reusit sa reia relatiile cu „Marele Satan”, cum era numita America, obtinand numeroase concesii in programul nuclear si capatand un rol important in Orientul Mijlociu.

MALALA YOUSAFZAI, o tanara adolescenta din Pakistan, a fost tinta unui atentat pus la cale de extremisti. Malala milita pentru educatia fetelor in Pakistan, tara sa natala, si in Afganistan, tinand un blog pe site-ul BBC. Salvata de la moarte de chirurgii britanici, Malala nu a renuntat la cauza sa, in ciuda amenintarilor cu moartea pe care inca le primeste de la extremistii islamisti.

PAPA FRANCISC, intronat la 13.03.2013, a surprins intreaga lume, fiind total diferit de predecesorii sai. Argentinian de origine, Jorge Mario Bergoglio, din Ordinul Iezuitilor, actualul Papa este decis sa abordeze problemele dificile pe care predecesorii sai au preferat sa le evite si incearca sa cucereasca prin popularitate. Cugetarea „nu trebuie sa fii credincios ca sa ajungi in Rai” ramane cea mai controversata spusa  a sa de pana acum.

PRINTUL GEORGE a fost numarul 1 mondial chiar inainte de a se naste, tinand prima pagina a ziarelor de cand doar se zvonea ca mama sa, Kate, ar fi insarcinata. Popularitatea cuplului regal William si Kate depaseste Marea Britanie, iar bebelusul a dus mai departe notorietatea parintilor sai. George este cel de-al treilea in ordinea succesiunii la tron, dupa tatal sau si dupa bunicul sau, Charles.

JAMES FOLEY a fost corespondentul AFP in Siria, unde a disparut in noiembrie 2012, si inca este cautat. Fiind jurnalist pentru o agentie de notorietate, a reusit chiar sa eclipseze atacul chimic al regimului lui Bashar al-Assad asupra civililor. Categoric, disparitia lui a eclipsat zecile de jurnalisti care au fost rapiti si ucisi in Siria.

author avatar
Adina Mutar
256 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger