AcasăNewsVedetele Calendarului Pirelli 2020

Vedetele Calendarului Pirelli 2020

Un tablou ce provine din perioada tahitiană a pictorului Paul Gauguin, „Te Bourao II”, a fost adjudecat pentru 9,5 milioane de euro în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitaţii Artcurial din Paris.

Acest ulei pe pânză datat 1897 face parte dintr-un ciclu de nouă lucrări  realizate în Tahiti, pe care pictorul francez (1848-1903) le-a trimis la Paris pentru o expoziţie la Galeria Ambroise Vollard. Tabloul, vândut pentru „de aproape de două ori peste estimarea sa”, a fost păstrat de Ambroise Vollard, iar la moartea sa, „Te Bourao (II)” s-a întors la moştenitorii săi, aceştia l-au revândut în 1995 unui cumpărător, care l-a oferit spre vânzare la Artcurial. Lucrara – expusă la MET, în New York, din 2007 până în 2017- este ultima pictură din acest ciclu care rămăsese într-o colecţie privată.

“Noul proprietar este un colecţionar internaţional, dar tabloul va rămâne în Franţa”, a precizat Artcurial. „Cavalier devant la case” – ultimul tablou din această perioadă vândut la licitaţie – a obţinut 7,5 milioane de dolari în 2017 la  Sotheby’s, New York. Recordul absolut pentru o pânză de Gauguin datează din 2006, când „L’homme  à la hache”, a fost adjudecat pentru 40,3 milioane de dolari la Christie’s, tot la New York. Vânzarea de la Artcurial reprezintă un eveniment important din două motive. Nici o lucrare din perioada tahitiană a artistului nu a mai fost prezentată pe piaţa franceză de mai bine de 20 de ani –Gauguin este criticat în prezent din cauza relaţiilor pe care le-ar fi avut cu tahitiene minore. {n plus, este rar să fie găsit un tablou din această perioadă într-o stare foarte bună.

author avatar
Andrei Coman
365 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger