AcasăNewsVasile Ștefănescu, șeful COTAR: E un haos total la nivel de conducere...

Vasile Ștefănescu, șeful COTAR: E un haos total la nivel de conducere a ASF

Mai nou, acestor abuzuri ale asigurătorilor li se adaugă cele săvârșite de ASF, constând în restrângerea dreptului de a formula reclamații, prelungirea nejustificată a duratei de soluționare, refuzul autorității de a lua măsurile necesare pentru remedierea neregularităților, și altele.

În acest context, nu puțini sunt cei care, confruntați cu aceste realități, aleg fie să renunțe la drepturile lor, ajungând să suporte (total sau parțial) costurile reparațiilor din propriile resurse, fie să utilizeze în continuare autovehiculul avariat fără efectuarea reparațiilor, punând în pericol siguranța circulației pe drumurile publice.

Totuși, cei care doresc să își valorifice în condițiile legii drepturile pe care le au în calitate de consumatori de asigurări, au posibilitatea cesionării drepturilor lor către entități (spre exemplu, unitățile reparatoare) care, dispunând de experiența și cunoștințele tehnice necesare, sunt apte să asigure realizarea acestui deziderat.

În mod evident, acest mecanism nu este pe placul asigurătorilor, întrucât un consumator care, beneficiind de asistență de specialitate, este corect și complet informat, nu mai poate fi determinat (prin mijloace de presiune mai mult sau mai puțin legale) să accepte o încalcare sau o diminuare a drepturilor sale, ceea ce se traduce în profituri ilicite mai reduse pentru asigurători.

Întrucât, așa cum rezultă din practica recentă, ceea ce nu este pe placul asigurătorilor, nu este nici pe placul ASF, între cele două entități existând o identitate de interese, acest mecanism perfect legitim și menit să vină în sprijinul consumatorului, nu mai este recunoscut de către actuala conducere a Autorității.

Subliniem că mecanismul cesiunii de creanță este în deplină concordanță atât cu prevederile legale generale regăsite în Codul Civil (”C.civ.”), cât și cu cele specifice domeniului asigurărilor RCA, așa cum vom arăta în paragrafele următoare. De altfel, valabilitatea și efectele acestui mecanism au fost acceptate în mod neechivoc atât de către asigurători cât și de ASF, de la înființarea acestei autorități și până în martie 2020 când, în mod subit, ASF a decis să nu mai accepte acest mecanism.

author avatar
Andrei Coman
2.122 afisari

3 COMENTARII

  1. Vin ai nostri, pleaca ai nostri…
    Nu intelegeti ca si protejeaza indemnizatiile pt ca sunt platiti direct de firmele de asigurari ?
    Trebuie indepartata prevederea din legislatie..
    Altfel, niciodata nu vor sanctiona pe cei ce le dau paine.Firmele de asigurari sanctionate nu vor mai avea bani multi….Si nici ei nu vor mai incasa indemnizatiile…Plangerea penala nu e o solutie.Va trebui o expertiza…si cine sa o faca decat tot cei din neamul lor ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger