AcasăNewsVara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare....

Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”

(sursa foto: oradesibiu.ro)

A început luna iunie, prima lună de vară din calendar. Iar din câte indică temperaturile sâmbătă, în multe zone ale țării, deja se poate spune că vara „și-a intrat în drepturi”. Și a pus stăpânire pe România. Iar zilele următoare ar urma să fie și mai cald.

Un val de aer tropical a cuprins deja ţara noastră, iar prezența acestuia se va simţi mai mult de săptămâna viitoare.

Vești de ultimă oră de la ANM

Meteorologii anunţă temperaturi de peste 30 de grade Celsius, în unele zone, până săptămâna viitoare și n-ar fi exclus să se atingă și pragul caniculei, mai ales din a doua parte a săptămânii următoare și weekendul viitor.

Va fi cald, așadar, dar nu vor lipsi cu totul din peisaj nici ploile torenţiale cu tunete, descărcări electrice şi grindină.

Prima zi de vară aduce temperaturi de peste 20 de grade Celsius în majoritatea zonelor țării, iar maximele ar putea depăși 33 de grade, îndeosebi în sudul teritoriului.

Șefa ANM: Și în Capitală, o vreme deosebit de călduroasă

Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit, sâmbătă, 1 iunie, detalii de ultimă oră cu privire la valorile termice înregistrate și despre cele prognozate în perioada următoare.

„Într-adevăr, un debut de vară 2024, cu o vreme deosebit de caldă, mai ales în partea de sud, sud-est și est a țării, acolo unde maximele pot atinge 33 de grade Celsius.

De altfel, la prânz consemnăm deja 31 de grade la Zimnicea, la Fetești, 30 de grade în Capitală și la foarte multe stații din partea de sud-sud-est a țării.

Și în Capitală ne așteptăm la o valoare de 32-33 de grade, o vreme deosebit de călduroasă și acest ecart al valorilor termice va fi de interes atât la sfârșitul acestei săptămâni, cât și pe parcursul săptămânii viitoare, când, cu mici variații de la o zi la alta, contăm pe valori între 25 până la 32-33 de grade.

Dacă la nivelul temperaturilor orare consemnăm valori la amiază de până la 33, posibil 34 de grade, deja dacă ne uităm pe harta temperaturilor resimțite local în partea de sud-est, ne apropiem de pragul caniculei, cu 34-35 de grade Celsius.

Şi nopțile vor fi caracterizate de valori în creștere, 10-19 grade, deja ne apropiem de o noapte tropicală la valoarea de 20 de grade Celsius, dar în același timp, nu vor lipsi local și fenomenele de instabilitate atmosferică.

Ele pot să aducă la nivel local cantități de apă care mai pot depăși 20 l /metru pătrat, dar putem să consemnăm și izolat căderi de grindină sau intensificări ale vântului, care pot depăși la rafală 60-70 km/h”, a anunțat Elena Mateescu, directorul ANM, sâmbătă, la Antena 3.

Mateescu: Contăm pe valori la umbră de 35 de grade

Iar veștile despre acest val tropical care se abate asupra României nu se opresc aici. Din datele pe care le au meteorologii la momentul de față rezultă că îndeosebi din a doua parte a săptămânii viitoare va fi și mai cald.

La acest moment, datele indică o probabilitate foarte mare ca mai ales din a doua parte a săptămânii viitoare și weekendul viitor să contăm pe valori la umbră de 35 de grade, ceea ce înseamnă deja pragul unei zile de caniculă, a anunțat şefa ANM la postul TV menționat.

author avatar
Andrei Coman