AcasăNewsVANDALISM acasă la Klaus Iohannis. Statuia lui Brukenthal, murdărită cu vopsea!

VANDALISM acasă la Klaus Iohannis. Statuia lui Brukenthal, murdărită cu vopsea!

sibiuVANDALISM acasă la Klaus Iohannis. Statuia lui Brukenthal, murdărită cu vopsea!

Statuia lui Brukenthal din Piața Mare a Sibiului a fost vandalizată, sâmbătă dimineața, devreme, de un bărbat. Acest monument fusese inaugurat în prezența președintelui Klaus Iohannis.

Din imagine reiese că autorul a agățat de statuie o pungă cu sigla Lidl. Vopseaua care pare că s-ar scurge din pungă, în mai multe nuanțe, trimite către culorile logo-ului cunoscutului lanț de magazine de tip discount fondat în Germania.

Ce a anunţat Poliţia din Sibiu?

Conform imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, o persoană de sex masculin ar fi aruncat cu o substanță ce pare a fi vopsea pe statuia înfățișându-l pe Samuel von Brukenthal.

„În cursul acestei dimineţi, în jurul orei 08,00, Poliţia Locală Sibiu a sesizat Poliţia Municipiului Sibiu cu privire la faptul că, azi, în jurul orei 06,00, conform imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, o persoană de sex masculin ar fi aruncat cu o substanţă ce pare a fi vopsea pe statuia înfăţişându-l pe Samuel von Brukenthal instalată în Piaţa Mare din municipiul Sibiu.

Ca urmare a investigaţiilor preliminare efectuate, la nivelul Poliţiei Municipiului Sibiu – Biroul de Investigaţii Criminale, s-a deschis o anchetă penală având ca obiect săvârşirea infracţiunii de distrugere, în prezent fiind în derulare cercetări în vederea identificării persoanei în cauză şi aplicării măsurilor legale în consecinţă”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.

Cine a fost Samuel von Brukenthal?

Inaugurată în acest an, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a autorităţilor locale, statuia lui Brukenthal a fost contestată de cei care îl consideră pe baron responsabil de moartea lui Horea, Cloşca şi Crişan.

În septembrie, aproape 200 de persoane au participat la un protest în centrul Sibiului, cerând ca această statuie să fie dată jos, considerată inadecvată, având în vedere rolul pe care von Brukenthal, ca guvernator al Transilvaniei, l-ar fi avut în răscoala de la 1784, cunoscută şi ca „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”.

În ziua protestului împotriva statuii lui Brukenthal, reprezentanţii muzeului ce-i poartă numele au scris pe pagina oficială de Facebook:

Chiar dacă Samuel von Brukenthal nu a avut nici o legatură cu execuţia lui Horea, Cloşca şi Crişan, aşa cum ne arată mai mulţi istorici, totuşi Brukenthal l-a trimis la Alba Iulia pe pictorul aflat în acea vreme la Sibiu, Anton Steinwald.

Lucrul acesta este bine punctat de cel care s-a ocupat despre Răscoala Lui Horea, D. Prodan, publicată la Bucureşti”.

La începutul lui septembrie statuia a fost amplasată în Piața Mare, în prezența președintelui Iohannis. În 18 septembrie, mai mult de 200 de oameni au protestat împotriva amplasării ei aici.

author avatar
Andrei Ștefan
415 afisari

9 COMENTARII

  1. Hotul de case si chirii cu acte false,succesorul GEG organizatia nazista fascista din Sibiu, desfiintata la fel ca toate organizatiile,partidele Hitleriste,conform Hotararii del Yalta,a furat evident tot cu acte false din patroioniul statului Roman,Muzeul Brukental care valoreaza aproape un miliard de Euro.Si l-a trecut in patrimoniul privat al sasilor svabilor din Sibiu ( ca nu-l fure altii ) vorba lui Dem Radulescu. Acum Talanul penal Cocotat, a fost catarat de jupanii dela cooperativa ochiul si timpanul,zisa si ” noua manastirea Secu „.,dela primarie,taman in varful Dealului. Iar Statul Roman Mafiot tace ca de,” seful statului ” cum ii mai zic tontii si toantele din masmedia e chiar el,succesorul nazistilor.

  2. Pt ce a gasit de cuviinta acest pres sa rascoleasca trecutul daca nu doar pt a umili??? Un retrograd daca crede ca romanii nu il vor rasplati pt ce a facut pt ei!! Romanii au vazut poate in el un nou Ferdinand nu brukhentall si s au fript!!!

  3. Odata la 10 ani romanii se frig cu clampai si prosti pe post de sefi de stat ,colega.Sa fie de la prea multe gratare cu carnati si mici?

  4. Astept ca KWJ sa inaugureze cu fanfara Statuia lui Bula, si sa tina un discurs caracteristic

  5. Acest borfas ordinar lucreaza contra tarii, e decorat ca a permis ca strainii sa defriseze fara restrictii toate padurile tarii,la Jilava rapid cu acest tradator !

  6. Iote, domnule, ce iute este poliția la anchete privind statuile celor care au comis crime împotriva românilor. Când au fost vandalizate statui ale eroilor români, aici acasă la noi, poliția și alți propagandiști nu s-au dat de ceasul morții să descopere făptașii. Ba au și uitat de dosare. Dar de, suntem majoritari și putem fi înjurați la noi acasă, pe proprietatea noastră, fără a avea reacție, minoritaurii având tot acest drept.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger