AcasăNewsVânătoare de preoți în Republia Moldova / Cei care susțin războiul lui...

Vânătoare de preoți în Republia Moldova / Cei care susțin războiul lui Putin vor fi urmăriți penal

Vânătoare de preoți în Republia Moldova / Cei care susțin războiul lui Putin vor fi urmăriți penal

Unii preoții moldoveni care slujesc la biserici ce aparțin Mitropoliei Moldovei și care justifică invazia Rusiei în Ucraina pot fi trași la răspundere penală.

Acești preoți promovează informații false despre războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, răspândind aceleași mesaje ca și propaganda Kremlinului, informează stiri.md. Acum, autoritățile din Republica Moldova sunt cu ochii pe preoții care justifică invazia lui Putin.

De la porunca lui Dumnezeu, la naziști și LGBT

Unii preoți afirmă că acest război reprezintă „porunca lui Dumnezeu”, ca o pedeapsă împotriva marșurilor comunității LGBT.

Alți preoți activi pe Facebook distribuie în rețele sociale imagini și mesaje prin care sunt denigrați refugiații ucraineni sau falsuri despre presupusele laboratoare biologice în Ucraina, potrivit aceleiași surse care citează stopfals.md.

Un preot a  distribuit pe pagina sa de Facebook un video în care se spune că în Ucraina ar exista naziști și sunt rulate imagini cu tineri înarmați, purtând simbolul nazismului. Este transmis mesajul că în Ucraina protestele Euromaidan-ului ar fi fost organizate tot de naziști.

Altă față bisericească a distribuit un video cu titlul „Cum se comportă emigranții ucraineni în Moldova” în care un bărbat l-ar obliga pe altul să spună „Slavă Ucrainei!”, inducând astfel mesajul că refugiații ucraineni ar fi agresivi și periculoși.

„Reprezentanții bisericii se identifică cu mesajele de război”

„Biserica nu ar trebui să se implice în politică și mai puțin în subiecte militare. Orice argument și orice poziționare în susținerea războiului este o idee greșită și este un mesaj greșit. Fețele bisericești ar trebuie să se roage pentru sănătatea și sufletele celor morți, mai ales ale celor care și-au pierdut viața în război. Moartea oamenilor nu poate fi argumentată cu nimic. Oricare ar fi argumentul este unul fals. Trebuie să renunțe la retorica politică în biserici, pentru că acest lucru aduce în primul rând prejudicii încrederii oamenilor în biserică”, a declarat deputatul PAS Vasile Grădinaru.

„Este trist că o parte din reprezentanții bisericii se identifică cu mesajele de război și sacrificare a oamenilor pentru anumite idealuri politice. Faptul că se manipulează în interesul altui stat la fel e trist. Aș sugera autorităților din Moldova să identifice aceste persoane și să le expedieze Codul penal, pentru că aceste persoane sunt pasibile de răspundere penală. Este un subiect de discuție și la nivel de lideri politici, astfel ca mesajele pașnice să fie transmise oamenilor prin intermediul bisericii”, a menționat vicepreședintele Partidului Schimbării, Ion Potlog.

„Se ascund după sutane, dar de fapt misiunea e alta”

„Una din cele zece porunci e să nu ucizi, iar când fața bisericească propovăduiește agresiunea înseamnă că nu e față bisericească. Apare o problemă gravă. Înseamnă că ei se ascund după sutane, dar de fapt misiunea e alta. Sper că sunt și preoți care se țin de buchea creștină. Preoții trebuie să propovăduiască dragostea față de semeni. Atunci când vin și mint nu sunt de partea lui Dumnezeu”, a comentat publicistul Gheorghe Erizanu.

Într-un alt context, Gheorghe Erizanu s-a referit și la reacția intelectualității din Republica Moldova față de războiul ruso-ucrainean.

„AȘM s-a bâlbâit la început când a condamnat „o operațiune militară specială”. După asta au încercat să dreagă busuiocul. Când Doga a spus că războiul trebuie să fie numit război i-au sărit în cap. Uniunea Scriitorilor a venit cu o declarație chiar în primele zile. A venit mult mai repede față de cum a venit declarația când era dualitatea puterii de stat și deja Plahotniuc pleca, iar Uniunea Scriitorilor încă nu avea o părere. Unii scriitori au declarat pe cont propriu. Nu putem cere de la toți, pentru că e vorba de caracter, frică. Eugen Doga a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, spre deosebire de academicienii noștri. Sau au avut alte interese”, a menționat Gheorghe Erizanu.

author avatar
Tudor Borcea
303 afisari

2 COMENTARII

  1. „Este mai ușor să înșeli un om decât să-l convingi că a fost înșelat” (Mark Twain).

    ,,Un judecător de la Curtea de apel Alba Iulia a constatat că Raed Arafat nu este reprezentantul legal al DSU și, în consecință, nu poate semna acte juridice în numele și pe seama DSU

    La termenul următor (9 mai 2022) urmează să se discute cererea de denunțare ca false a înscrisurilor semnate de Raed Arafat prin uzurpare de calități oficiale.
    După toate probabilitățile, motivul Pentru care judecătorul de la Alba Iulia este acela că Raed Arafat nu a fost niciodată desemnat oficial, de către premierii României, în funcția de șe al DSU.
    Vă mai amintiți? Niciodată, în România, nu a fost oficial declarată epidemia, pentru tot ceea ce ne-a fost livrat sub numele de „pandemie”, între 14 martie 2020 – 8 martie 2022 utilizându-se credința că este epidemie, iar Raed Arafat este șeful DSU și CNSU, precum și comandantul acțiunii.
    Adăugând că toate cele 24 de hotărâri de guvern care au instaurat și prelungit starea de alertă în cei doi ani de plandemie au fost anulate integral de curțile de apel din țară, înseamnă că tot ceea ce am trait a fost fărădelegea, air nu vreo politică sanitară care să fi mimant măcar respectful legii, al Constituției și al drepturilor și libertăților omului. Acum ar trebui ca toți cei ce au avut de suferit, sanitar, economic, social, psihologic, emoțional, de pe urma acestei fărădelegi să ceară masiv în justiție despăgubiri, mai ales de la persoanele fizice care au conceput, instigat la, favorizat și ajutat la această fărădelege fără precedent în instorie și în lume. Plus denunțuri penale cu sutele de mii contra celor care, iată, au mers pe burtă, crezând că imposture lor nu va putea fi niciodată descoperită. Și Petrov credea că scapă. Si nu a scăpat.
    Pentru conformitate, iată ce conține dispozitivul cu pricina:
    „Admite excepția lipsei calității de reprezentant pentru DSU a dl. doctor Raed Arafat, cu consecința anulării actului de procedură întocmit, respectiv a întâmpinării și notelor depuse, urmând ca DSU să fie citat pentru următorul termen de judecată. […]
    Prorogă pentru termenul viitor de judecată discutarea excepțiilor și a cererii de denunțare ca fals a înscrisurilor semnate de dl. dr. Raed Arafat”.
    Interesant este că această decizie este atacabilă cu recurs doar odată cu fondul – acum va fi foarte interesant cum vor soluționa treaba cu celeritatea acei magistrați și șefi de pe la ÎCCJ care au fost atât de amicali cu Arafat & co până acum.
    Toate cauzele câștigate de popor contra lui Arafat & co sunt amânate, în rescurs, la calendele grecești. Toate cazurile în care Arafat & co are interese contra poporului se judecă extrem de rapid, în termene de săptămâni sau chiar zile.
    Doar că aici, în această speță, nu se poate – va trebui să se termine fondul, adică să ma treacă trei – patru luni, pentru ca decizia în ce-l privește pe Arafat să poată fi contestată.
    Până atunci, ne-stimabilul va sta cu stigmatul pe frunte, la fel cum a stat Petrov, alias Băsescu Tr., timp de 2-3 ani…’’
    https://www.activenews.ro/stiri/Av.-Gheorghe-Piperea-da-bomba-RAED-ARAFAT-NU-ESTE-SEFUL-DSU.-Toate-actele-semnate-de-el-prin-uzurpare-de-calitati-oficiale-SUNT-FALSE.-Decizie-a-Curtii-de-apel-Alba-Iulia-intr-un-proces-declansat-de-MONICA-PETRUT.-INCREDIBIL-DAR-ADEVARAT-173542

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger