AcasăNewsValidarea referendumului nu va fi decisa de CCR

Validarea referendumului nu va fi decisa de CCR

Judecatori Curtii Constitutionale (CCR) vor stabili daca referendumul privind demiterea lui Traian Basescu este sau nu „valabil”, acestia neavand atributii referitoare la „validarea” sau „invalidarea” lui.

Curtea Constitutionala (CCR) va decide, miercuri, daca referendumul privind demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei, este „valabil” sau nu, acestia neavand, potrivit articolului 47 al legii CCR, atributii referitoare la „validarea” ori „invalidarea” lui.

Mai exact, dupa ce primesc datele finale privind rezultatele referendumului, judecatorii CCR vor trebui sa stabileasca, cu o majoritate de doua treimi, doar daca acesta este „valabil”, in lege fiind precizat ca acestia au atributii de „validare” doar a “rezultatului alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei”, nu si a rezultatului unui referendum.

Luandu-se in considerare distiintiile facute de catre legea CCR, se poate specula faptul ca judecatorii vor spune ca nu au competenta de a judeca validarea referendumui ci doar intrunirea conditiilor leale, decizia finala urmand a fi luata in acest caz de catre Parlament, Curtea Constitutionala admitand drept constitutionala formula „Parlamentul decide calea de urmat”.

Situatia referendumului din 2012 este diferita de cea din 2007, atunci cand judecatorii CCR au luat decizia de a accepta valida rezultatul acestuia, dat fiind faptul ca la acel moment cvorumul a fost intrunit iar rezultatul nu a fost contestat decat de PRM.

„La data publicarii hotararii Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, inceteaza interimatul domnului Nicolae Vacaroiu in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei. Domnul Traian Basescu isi reia exercitarea atributiilor constitutionale si legale de Presedinte al Romaniei pe data publicarii hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, consemna la acel moment Curtea Constitutionala, noteaza dcnews.ro.

Decizia privind rezultatul referendumul este asteptata in cursul zilei de miercuri, judecatorii CCR intrunindu-se, incepand cu ora 14.00, pentru a stabili calea de urmat privind demiterea ori repunerea in functie a presedintelui Traian Basescu.

author avatar
National
1.404 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger