AcasăNewsVal de scumpiri de la 1 Aprilie. Ce facturi vor fi mai...

Val de scumpiri de la 1 Aprilie. Ce facturi vor fi mai mari decât în primele luni ale anului

facturi uriaseVal de scumpiri de la 1 Aprilie. Ce facturi vor fi mai mari decât în primele luni ale anului / sursa foto: playtech.ro

Începând cu data de 1 aprilie, unele facturi se vor scumpi. Românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar decât au făcut-o în primele trei luni ale acestui an.

Facturile vor crește, deoarece s-au majorat tarifele la transport și la distribuția energiei electrice. Conform Legii 367, care a fost aprobată de către Parlament și promulgată de președintele țării, începând cu data de 1 aprilie, se vor majora tarifele de transport și de distribuție la gaze și la energia electrică.

Cresc facturile la gaze

Mai mult decât atât, specialiștii susțin că, în ciuda faptului că au fost informați că facturile nu vor crește, adevărul este altul, iar românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Conform Asociației Energiei Inteligente, facturile la gaz urmează să crească, iar consumatorii casnici vor trebui să scoată din buzunar cu 4%-5% mai mult.

Mai mult decât atât, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației România Inteligentă, susține că firmele și fabricile care auun consum mai mic de 50.000 MWhpe an vor plăti cu până la 2% mai mult, iar companiile care vor trece de acest prag vor plăti chiar și cu 10% mai mult.

Facturile la energie electrică nu se vor scumpi, iar singurele modificări vor avea loc la nivelul facturilor la gaz, deoarece vor intra în vigoare costurile care au fost amânate în ultimii doi ani.

„În conformitate cu legea, autoritatea de reglementare a trebuit să procedeze la modificarea tarifelor de transport și distribuție, cuprinzând costurile amânate din anii 2021 și 2022, costuri în special legate de achiziția diverselor mărfuri, inflație, creșteri de taxe și tarife.

La gaze naturale, având în vedere că majoritatea consumatorilor casnici au un preț facturat sub prețul plafonat, asta înseamnă că în luna următoare li se vor adiționa aceste noi tarife la prețul care există în momentul de față. Ceea ce îi aduce în situația de a plăti mai mult decât în februarie sau martie, dar sub prețul plafonat, deci sub 0.31 lei/KWh cu TVA inclus”, a precizat Dumitru Chisăliță, conform observatornews.ro.

De la 1 aprilie cresc și ratele la bănci

De la 1 aprilie, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, IRCC, va crește la 5,98%. Astfel, rata unui credit ipotecar în valoare de 250.000 de lei, pe 30 de ani, ar urma să fie mai mare cu aproape 50 de lei, arată calculele analiștilor.

Tot de la 1 aprilie cresc și accizele la țigări, dar și la celelalte produse care conțin tutun și nicotină. Comercianții au primit deja oferte de la furnizori cu prețuri mai mari.

author avatar
Andreea Vlad
510 afisari

6 COMENTARII

  1. Asa si ? Ce atata vaicareala,nu va alarmati,Dom’ Manoleeee cel cu pixul fermecat,are maaare grije. Inflatia va scadeeea,putereeeea de cuumparare va creste. Veti avea mai multi baaani in buuuzunare,e,nu chiar tooooti. Puteti pleca in vacaaanta maaare,cu trenurile lui Grindeeeanu,cu masinile si chiar cu aveoaneleee. Sunt locuri libereee la clasaaa bisnis,cate vrei. Uite si io o sa pleec in America latinaaa,numai pe aici nu fusesem. Cu aveonul,da,tot cu aveonu’ ala,ca altu’ nu am. Statul Romaaan nu s-a preocpaat sa am si io un aveon neaos,d-asta de-l nostru romanesc. Va doresc calatorie placuta si paste indestulat cu tooot felul de bunatati pe maaasa,cine are zileee scapa.

  2. Ce tot vă miorcăiți ? ESTE UN LUCRU BINE FĂCUT ! Voi l-ați ales președinte pe fascistu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger