AcasăNewsVal de proteste în Capitală: angajații din sănătate, ceferiștii și polițiștii ies...

Val de proteste în Capitală: angajații din sănătate, ceferiștii și polițiștii ies în stradă. Care sunt principalele nemulțumiri

protestVal de proteste în Capitală: angajații din sănătate, ceferiștii și polițiștii ies în stradă. Care sunt principalele nemulțumiri

Ultimele decizii ale Executivului în privinţa veniturilor din 2021 i-a făcut pe bugetari să ia decizii radicale. Mai multe proteste vor avea loc, marți și miercuri în Capitală, în fața Parlamentului și a altor instituții guvernamentale.

Angajații din sănătate au luat cu asalt Parlamentul, după ce Guvernul Cîțu a aprobat, luni seară, proiectul Legii bugetului de stat pe 2021, cu avizul Consiliului Legislativ. Forma finală a legii va fi transmis apoi Parlamentului pentru adoptare, cel mai probabil în cursul zilei de marți, transmite Mediafax.

Sindicaliștii de la Sanitas solicită senatorilor şi deputaţilor să modifice proiectul de buget pentru anul 2021 astfel încât atât beneficiarii serviciilor de sănătate, cât şi salariaţii din sistem să beneficieze de o „sănătate de calitate, la standarde europene”.

„Proiectul de buget ajunge la Parlament! Acest proiect pune din nou sănătatea pe un loc codaş în ceea ce priveşte alocarea bugetară! Guvernul României a demonstrat că tratează acest sector vital cu aceeaşi indiferenţă cu care l-au tratat şi guvernele anterioare. Solicităm parlamentarilor României, cei care vor decide forma finală a acestui buget, să dea dovadă de responsabilitate şi să modifice proiectul de buget astfel încât atât beneficiarii serviciilor de sănătate, cât şi salariaţii din sistem să beneficieze de o „sănătate de calitate, la standarde europene”, potrivit unui anunţ postat de Sanitas pe pagina sa de Facebook.

Ceferiștii îi susțin pe studenți

Și ceferiștii vor protesta, miercuri, de data aceasta în faţa Ministerului Transporturilor! Confederația Sindicală Națională MERIDIAN și Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România solicită Guvernului României printre altele creșterea lefurilor și posibilitatea de a ieși cu 5 ani mai repede la pensie, începând cu luna septembrie.

Ei solicită, de asemenea, cursuri de formare profesională la CENAFER și/sau SNTFC CFR Călători SA și desființarea Autorității pentru Reformă Feroviară. Nu în ultimul rând, cer Stoparea subcompensării CFR Călători și păstrarea gratuității călătoriei studenților pe calea ferată.

Polițiștii vor să dea statul în judecată

Și polițiștii susţin că vor declanşa mai multe mişcări de protest în faţa Guvernului. Şeful Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Marius Ionescu, spune că poliţiştii vor ieşi în număr mare la proteste, dar vor introduce şi acţiuni în instanţe. Totul pentru că Executivul, pe timp de criză, a decis îngheţarea salariilor bugetarilor.

„Am fost duși cu zăhărelul până în 2017. De asemenea, prin neaplicarea Legii 284/2010, în toată perioada 2010-2017, și cu efecte ulterioare, s-a produs o discriminare cu privire la salariile polițiștilor, discriminare împotriva căreia noi am luptat introducând cereri de chemare în judecată pentru egalizarea salariului la nivelul maxim, adică polițiști care ocupau funcții identice să aibă și o salarizare identică. Legile care au fost date după 2010 au prevăzut tocmai acest lucru, ca noi sindicatele să nu mai putem să negociem contractele colectivele de muncă ale polițiștilor. Cel mai urât lucru este să te joci cu speranțele oamenilor.”, a spus Ionescu, conform luju.ro.

author avatar
Andreea Vlad
203 afisari

2 COMENTARII

  1. HUOOOOO!!!!!!!! La muncă, putorilor, la muncă!
    NU VĂ COINVINE, MARȘ ÎN SECTORUL PRIVAT!!! Să vedeți cum se cîștigă banii!!!!

  2. Sindicatul Sanitas nu poarta masca la proteste!
    Unde sunt militienii sa-i bage la duba?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger