AcasăNewsVal de praf saharian peste România. În ce zone ale țării se...

Val de praf saharian peste România. În ce zone ale țării se vor înregistra cele mai mari concentraţii

sursa foto: Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - ANPM/Facebook

Autoritățile de mediu anunță, joi, 29 februarie, că o masă de aer încărcată cu praf saharian traversează România, până vineri seară.

Conform estimărilor specialiștilor, cele mai mari concentrații se vor înregistra în regiunile vestice și sud-vestice ale țării.

„Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) care aparține Ministerul Mediului – România și este gestionată de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM ar putea înregistra creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5, începând de azi, 29 februarie și până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului României”, a transmis, joi, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, într-o informare postată pe pagina de Facebook a ANPM.

Sursa citată precizează, totodată că, potrivit datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), cele mai mari concentrații urmează să se înregistreze în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, unde particulele în suspensie se vor asocia și cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.

Cozma, ANPM: „Populația nu are motive să intre în panică”

În zonele în care va ploua, precipitațiile combinate cu praful saharian ar putea lăsa, de exemplu, pe mașinile parcate în aer liber unele urme roșiatice.

Vicepreședintele ANPM spune că oamenii nu au motive să se sperie.

„Meteorologii susțin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentrația acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populația nu are motive să intre în panică.

În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitațiile vor angrena o parte din praf, de aceea, urmele care vor putea fi observate pe mașini sau alte obiecte aflate în aer liber, vor fi roșiatice”, a declarat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

În același mesaj făcut public de ANPM se menționează că stațiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depășire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunțată populației. „Mai mult decât atât, datele privind concentrațiile orare provenite din monitorizarea poluanților precum pulberi în suspensie (fracțiile PM10 și PM2.5), SO2, , NOx și CO pot fi consultate de către public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro.”, conform aceleiași surse.

author avatar
Andrei Coman
365 afisari
Zenville