AcasăNewsVal de cutremure în România! Seismologii sunt în alertă

Val de cutremure în România! Seismologii sunt în alertă

sursa foto: romaniatv.net

Val de cutremure într-o zonă neobişnuită cu acest fenomen, în România. Locuitorii din judeţul Brăila se plâng că au auzit și bubuituri puternice în timpul seismelor.

Cutremurele resimțite în zonă ar putea avea legătură cu exercițiile militare.

Cum s-au resimţit seismele?

Localnicii din judeţul Brăila, dar şi din Galaţi, au crezut că se extrag gaze de şist.

În Galați s-a simțit ca o detunătură, de două ori la intervale scurte. Cred că autoritățile ar trebui să ne informeze ce experimente militare fac și să nu ne mai prostească aiurea”,

„Era vorba de exerciții militare de la începutul lunii aprilie, eu nu cred că se produc cutremure în regiunea noastră. Dumnezeu să ne apere de ce este mai rău…”, „Acum prea bate la ochi.

Cutremure am tot simțit, dar ca astea de ieri și de astăzi nu prea. Tind să cred că da, e altceva și nu cutremur”,

„Au fost explozii și aseară și astăzi!”, „Se extrag gaze de șist în zonă, știe cineva ceva? Că sunt foarte dubioase cutremurele astea în două zile, de aceeași intensitate și durată”, sunt doar câteva dintre reacțiile locuitorilor din zonă.

Explicaţiile specialistului

Este foarte posibil, pentru că, în apropiere de Galați, este un poligon militar unde se pot efectua trageri. Deci zgomotul poate proveni de acolo.

Un alt motiv din cauza căruia se poate auzi un zgomot, dacă este însoțit și de un cutremur, se datorează faptului că la interfața sol-aer pământul își schimbă contrastul de impedanță, o parte din energia cutremurului se transformă în energie acustică cu degajare de zgomot”, a spus Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului Național de Fizică a Pământului, la Antena 3.

Oamenii trebuie să rămână calmi

Seismologul susține că localnicii nu ar trebuie să își facă griji, pentru că seismele produse în zone nu reprezintă nimic neobișnuit.

”Înainte de a fi date publicității, cutremurele sunt verificate. Deci există o primă evaluare în momentul în care se produc, după care intervine seismologul de serviciu care se uită pe forma de undă.

Exploziile sau cutremurele antropice au o formă specifică, nu precum cutremurele naturale cu undă P și undă S.

Cutremurele antropice au ori un S foarte mic, ori lipsește cu desăvârșire”, a explicat seismologul.

author avatar
Andrei Ștefan