AcasăNewsVal de cutremure în România. Avertismentul unui seismolog. Mihai Diaconescu: „Ne așteptăm...

Val de cutremure în România. Avertismentul unui seismolog. Mihai Diaconescu: „Ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”

sursa foto: b1tv.ro

După seria de cutremure ce s-au produs, în ultima perioadă, în România, două dintre ele având peste 4 grade pe Richter, nu sunt puțini cei care se întreabă dacă nu cumva există riscul să se producă un seism mai puternic, la noi în țară. Un seismolog a venit cu explicații și spune la ce se așteaptă specialiștii din acest domeniu în privința situației din Vrancea, cunoscută drept cea mai activă zonă din punct de vedere seismic de la nivelul întregii țări.

Astfel, după ce în decursul a 24 de ore au avut loc în țară trei cutremure și două replici vin informații importante de la un specialist.

Vă amintim că un cutremur de 4,2 grade s-a produs în 20 iunie, la ora 01:45, în zona seismică Vrancea, Buzău, la adâncimea de 131,5 kilometri, iar la doar câteva ore mai târziu, și anume la ora 05:34, a avut loc un alt cutremur, de 2,7 grade, în Dobrogea, Tulcea, la adâncimea de 1,5 kilometri.

Iar luni dimineață, la ora 08:26 s-a produs un cutremur în Oltenia, Gorj, cu magnitudinea de 4.2, la adâncimea de 14 kilometri. Ulterior, în aceeași zi, tot în Oltenia Gorj au avut loc două seisme – la ora 08:59 și la ora 09:59 – de 2,8 și, respectiv 2 grade pe Richter.

Vor mai fi cutremure

Specialistul a explicat că în mod inevitabil se vor mai produce noi cutremure.

În mod sigur o să avem noi cutremure. În momentul în care nu vor mai exista cutremure, pământul devine o planetă moartă.

Treaba cu așezarea plăcilor tectonice este puțin cam exagerată. Plăcile litosferice au fost deranjate din echilibrul în care se aflau de cele două cutremure majore din Turcia de 7,8 și 7,5 magnitudine, dar și de adâncimea la care s-au produs.

Aceste cutremure din Turcia au generat un val de cutremure în special în Marea Mediterană, Cipru, și Creta.

În ultima perioadă m-am preocupat să găsesc o legătură între zona Târgu Jiu și lanțul de cutremure din Marea Mediterană.

Vrancea este exclus să fie influențată de cutremurele din Turcia pentru că ar trebui să fie influențată de o propagare din Marea Neagră sau Dobrogea ca să poată ajungă în Vrancea, dar așa ceva nu este pus în evidență”, a declarat Mihai Diaconescu, marți seară, la Antena3.

Seismolog: Ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare

Și tot cu privire la zona Vrancea, specialistul în seismologie a lansat un avertisment. El spune că experții nu exclud să se producă un cutremur mai puternic și a explicat și motivul. Acela că au trecut zeci de ani de când acolo nu s-a mai produs un seism cu magnitudinea de peste 7.

În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare, pentru că au trecut câțiva zeci de ani de când s-a produs un cutremur de peste 7 grade acolo. După cum am studiat, la 30, 40 de ani, se produce un cutremur mare. Nu s-au mai înregistrat cutremure peste 7 grade de peste 30 de ani”, a afirmat seismologul, citat de site-ul postului TV menționat.

author avatar
Andrei Coman
5.818 afisari

4 COMENTARII

  1. Știți voi băgați frica și panica an oameni Numai Dumnezeu știe ce o fii sa se antample aici cu noi nu știți nimic voi Dacă ați avea un pic de credință nu ați mai vorbi asa

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger