AcasăNewsVacile unguresti au ajuns in Qatar

Vacile unguresti au ajuns in Qatar

Qatarul vrea sa-si creasca de cinci ori septelul bovin (la 25.000 de capete) pentru a-si atenua dependenta de exterior.

Pentru a atenua efectele embargoului impus de vecini sai, care-l acuza de finantarea terorismului, emiratul a decis sa importe 4000 de vaci par avion. Primul lot de 165 de capete a aterizat deja.

Qatarul vrea sa si creasca de cinci ori septelul bovin la 25000 de capete pentru a si atenua dependenta de exterior

Qatarul a inceput astfel un veritabil pod aerian, nu mai putin de 60 de zboruri fiind necesare pentru a atinge obiectivul, cel mai mare transport animalier pe calea aerului din istorie. Vacile, din rasa Holstein, au venit din Budapesta si au fost trimise la o ferma aflata la 80 de kilometri nord de capitala Doga. Initiativa, care a interesat presa, a generat si un sentiment de mandrie patriotica in Qatar unde populatia vede in acest transport un alt semn de sfidare a vecinilor care i-a impus embargoul.

 Pasc la 41 grade

Inainte de a sosi, miercuri, la ferma, vacile au calatorit, cu o zi inainte, la bordul unui avion cargo al Qatar Airways. In ciuda unui periplu de peste 3700 de kilometri, animalele nu au intampinat probleme, hranindu-se normal si nu pareau afectate de caldura din emirat, unde termomtrele inregistrau 41 de grade Celsius. ”Toate vacile au fost atent selectionate pentru productia de lapte”, a declarat John Dore, responsabil al Baladana Livestock Production, firma care gestioneaza operatiunile. Anterior, cea mai mare a importurilor de lapte provenea din Arabia Saudita si din Emiratele Arabe Unite. La ora actuala, necesarul de lapte este acoperit din importuri turcesti. Ideea acestui pod aerian cu vaci a venit de la firma locala Power International, al carei patron, Moutaz al-Khayatt a estimat ca cele 4000 de vaci vor asigura 30% din necesarul de lapte proaspat al emiratului. Inaintea embardoului, Qatarul (2, 7 locuitori) depindea de importuri pentru nevoile alimentare care constituie aproape jumatate din totalul importurilor. Dupa decretarea embargoului de catre vecinii emiratului (5 iunie) Qatarul si-a multimplicat importurile alimentare din diferite tari, in special din Iran, Turcia si Maroc.

author avatar
Tudor Borcea
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger