AcasăNewsVacantele in Chamonix, perla Alpilor Francezi, compromise total

Vacantele in Chamonix, perla Alpilor Francezi, compromise total

A picture taken on January 9, 2018 shows chalets covered with snow in the center of Val d'Isere village in the French Alps, following the re-opening of the road after the snow has blocked all acess to the ski station. / AFP PHOTO / JEAN-PIERRE CLATOT

Peste o suta de cabane – „chalet” – sunt vizate de un plan de evacuare in celebra statiune Chamonix din Alpii francezi, ca urmare a riscului maxim de avalanse declarat pentru masivul Mont-Blanc.

Chamônix este un oras in Franta, in departamentul Haute-Savoie, in regiunea Ron-Alpi. Cunoscut la nivel mondial, Chamonix este considerat „Mecca” alpinismului si al sporturilor montane. In aceasta perioada, celebra statiune se confrunta cu o situatie fara precedent care tine turistii departe de luxul binecunoscut. De asemnea, intreaga vale Chamonix este inchisa circulatiei iar numeroase localitati au ramas izolate. „Situatia este iesita din comun! A cazut o cantitate de precipitatii echivalenta a 5 luni in doar 45 de ore.

Iar zapada acumulata pe culmi este foarte mare, ceea ce se intampla o data la 15 ani”, a declarat Eric Fournier, primarul din Chamonix. Dupa primele evacuari, care au avut loc sambata, au urmat alte cabane aflate la baza versantilor cu risc de avalansa. „Sunt vizate peste 100 de cabane. Nu sunt toate ocupate in aceasta perioada a anului”, a mai spus primarul.

„Peste o mie de ocupanti si proprietari au fost contactati la mijlocul zilei. Le-am cerut sa ramana in case si sa inchida obloanele de pe fatadele expuse”, a precizat primarul din Chamonix. Intregul domeniu schiabil este inchis.  Chamonix se lauda cu cea mai lunga partie de schi din lume, de aproape 24 km numita Vallée Blanche. In anul 1924, Chamonix a gazduit editia inaugurala a Jocurilor Olimpice de Iarna. Un eveniment care a declansat o adevarata isterie in randul turistilor din intreaga lume, astfel incat astazi Chamonix gazduieste peste 5 milioane de turisti anual.Chamonix este si locul preferat de vedete precum Tom Cruise, Familia regala saudita, cuplul Victoria si David Beckham impreuna cu copiii lor, Christina Aquilera, Geri Halliwell, Lionel Richie, Roman Abramovich, George Clooney, Georgio Armani, Madonna, Donatella Versace sau Arnold Schwarzenegger. Tot aici a fost filmata scena spectaculoasa de schi extrem cu agentul 007 din „The World is Not Enough”.

author avatar
Catalin Dumitrescu
341 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger