AcasăNewsVaca, animal pe cale de dispariţie? De ce vrea UE să lase...

Vaca, animal pe cale de dispariţie? De ce vrea UE să lase ţăranul român fără principala sursă de lapte

Vaca, animal pe cale de dispariţie? De ce vrea UE să lase ţăranul român fără principala sursă de lapte

UE a găsit vinovatul pentru poluarea fără limite: vacile. Oficialii de la Bruxelles trebuie să reducă numărul de vaci: emisiile de metan ale fermelor sunt egale cu cele care provin din 50 de termocentrale pe cărbune.

Blocul comunitar „va avea dificultăţi” în a-şi respecta angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge, privind reducerea, cu 30% până în 2030, a emisiilor pentru unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră.

Populaţia să renunţe la carne şi lapte

Cum vrea UE să rezolve problema? Prin a convinge lumea să facă trecerea la o dietă care să conţină mai puţine carne şi lactate. Atunci ar fi atinsă o reducere de 34%.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură rămâne un subiect tabu în Europa, unde guvernele preferă să se concentreze pe reducerea scurgerilor de metan din producţia de combustibili fosili sau deşeuri.

Creşterea animalelor, în special a bovinelor, este responsabilă pentru aproximativ jumătate din amprenta de mediu a sectorului agricol.

Sectorul energetic, de vină şi el pentru emisiile de metan

Comparativ, sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 13% din emisiile de metan din UE şi de acea măsurile adoptate în acest sector ar putea avea un efect limitat dacă nu vor fi luate măsuri similare la nivel global.

Reglementările anunţate anul trecut de UE privind reducerea emisiilor de metan au ignorat însă sectorul agricol.

author avatar
Andrei Ștefan