AcasăNewsVa fi reluata imunizarea anti-TBC a bebelusilor. Raed Arafat: Vaccinul era sigur!

Va fi reluata imunizarea anti-TBC a bebelusilor. Raed Arafat: Vaccinul era sigur!

Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat, vineri, ca se va relua imunizarea antituberculoza, la bebelusi, cu vaccinul importat din Danemarca, dupa ce expertii straini au concluzionat ca produsul este sigur.

Raed Arafat a declarat ca in Romania au fost vaccinati, din primul lot de doze importat din Danemarca, peste 136.000 de copii. 134 de bebelusi au avut reactii adverse, marirea nodulilor limfatici, considerate normale dupa o astfel de imunizare. „Nu a fost nicio complicatie severa, cum ar fi ostiomielita, iar absenta gruparilor de cazuri arata ca nu au fost nici erori sistematice legate de tehnica de administrare. La Institutul «Marius Nasta» din Bucuresti au fost mai multe cazuri pentru ca unele au provenit din alte judete”, a explicat ministrul.

Arafat a mai declarat ca, in urma analizei facute de specialistii straini si de cei romani, s-a constat ca vaccinul danez nu reprezinta o amenintare pentru sanatatea micutilor. Ministru a aratat ca vaccinul BGC este distribuit din 1934 in toata lumea, avand autorizatie in 46 de tari: „In nicio tara nu s-a oprit imunizarea si nici nu a fost schimbat vaccinul”. El a precizat ca oprirea temporara a vaccinarilor in Romania a fost o „masura de precautie utila”, pentru eliminarea oricaror suspiciunilor.

Totusi, ministrul Sanatatii a recunoscut ca, in cazul produsului romanesc utilizat anterior, reactiile adverse au fost mai putin numeroase. Organizatia Mondiala a Sanatatii a analizat produsul in amanunt, la sesizarea Ministerului Sanatatii, concluziile fiind ca vaccinul este sigur iar imunizarea trebuie reluata imediat. Vaccinarea cu BCG a fost oprita saptamana trecuta din cauza numarului mare de copii cu reactii secundare.

„Nodulii limfatici mariți sunt complicații comune ale vaccinarii BCG indiferent de produsul de vaccinare. Formarea de abcese și ulcerații pot apare ocazional. Frecvența raportarii de noduli limfatici mariți este in limitele așteptate”, potrivit unui comunicat de pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al Ministerului Sanatatii si este gratuit.

 

author avatar
Alina Costache
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger