AcasăNewsUSR, groparul programului de transplant din România

USR, groparul programului de transplant din România

Șerban Brădișteanu, Irinel Popescu și Mihai Lucan, întemeietorii transplantului din România, au fost toți hărțuiți și anchetați

Zeci și chiar sute de români au murit în ultimii ani pe listele de așteptare pentru transplant. Din 2016, când programul de transplant din România a cunoscut o amploare neașteptată, USR a demarat o campanie violentă împotriva acestuia, ajungându-se la aproape dispariția lui.

Șerban Brădișteanu, Irinel Popescu și Mihai Lucan, întemeietorii transplantului din România, au fost toți hărțuiți și anchetați

În România se face cel mai ieftin transplant din lume. În 2016 se ajunsese la peste 500 de transplanturi de organe pe an, depășindu-se jumătate din țările din Europa. Dar acest lucru a început să supere și a urmat o acțiune concertată, gândită împotriva transplantului din România, coordonată de fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, și continuată de fosta conducere USR a Agenției Naționale de Transplant, cu sprijinul deputatului USR Emanuel Ungureanu. Aceștia au excelat în plângeri penale la adresa medicilor implicați în programul de transplant și în acuzații de trafic de organe, care nu au făcut decât să scadă dramatic numărul de donatori.  ”De la 1 ianuarie 2019 până pe 5 martie am avut 3 donatori în România, când în mod normal trebuia să avem cel puțin 30 de donatori, iar de pe 5 martie, când l-a numit pe Radu Zamfir la conducerea ANT, au mai fost încă 53. Nicio țară nu îți dă organe și nu-ți trece oameni pe lista de așteptare, indiferent câți bani ai da. Și au ajuns de mureau pe capete pacienții în România. De la 150 de donatori câți aveam, abia s-au înregistrat 60 anul trecut. Este absolut inimaginabil, a fost un război de uzură. Fiecare donator care se pierde înseamnă 3 sau 4 vieți pierdute. Pentru că șansele să i se găsească repede un donator cu aceeași compatibilitate sunt nule. Potrivit ultimelor statistici, în SUA mor 200 de oameni pe zi pe listele de așteptare pentru transplant, în Europa în fiecare zi mor 12 oameni pe listele de așteptare, iar în România, circa unul sau doi pe zi”, susțin reprezentanții programului de transplant.

Ministrul Sănătății, în tabăra greșită

Abia ieșită dintr-un război care a îngenunchet-o, Agenția Națională de Transplant a primit o nouă lovitură, de data aceasta chiar din partea actualului ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Aceasta a adus acuzații nefondate agenției, care au afectat și mai mult încrederea în această instituție. ”Sesizarea făcută la DIICOT, în septembrie 2018, de către fosta conducere a instituţiei privind neregulile din sistemul de transplant, sesizare care a fost amplu mediatizată şi folosită cu orice ocazie pentru a destabiliza şi slăbi încrederea populaţiei şi a personalului medical în beneficiile programului de transplant, a fost clasată. După finalizarea investigaţiilor, s-a stabilit că nu există indicii temeinice care să vină în susţinerea aspectelor sesizate şi cu privire la existenţa unor fapte penale. Mediatizarea excesivă a unei situaţii, afirmaţiile denigratoare şi calomnioase la adresa activităţii de transplant şi a Agenției Naționale de Transplant sunt de natură să inducă panică în rândul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare. Mai mult, orice campanie negativă duce la dificultăți în obţinerea consimţământului de donare, cu consecințe devastatoare: scăderea dramatică a activităţii de transplant şi a speranței de viață a  bolnavilor aflaţi pe listele de aşteptare”, se arată într-un comunicat al Agenției naționale de Transplant.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.208 afisari

4 COMENTARII

  1. Mie-mi miroase a denigrare . Dovezi lipsa – asa zisele justificari fiind niste „vorbe” la nivel de barfa . Cred ca situatia programului de transplant trebuie cautata la actuala guvernare , nu la aratat cu degetul catre altii (tipic pesedist)

    • sorin huligani a caror mite este stearsa doar pentru a fi umpluta cu ura impotriva altor partide politice sunt destui in tara. Oare care va fi soarta ta pestecativa ani cand USR va fi in ghena nazista de gunopi a istorieiromanesti?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger