AcasăNewsUsor cu regele pe scari

Usor cu regele pe scari

Scara rulanta s-a blocat asa ca regele saudit a coborat catinel-catinel

Sosit miercuri pe aeroportul moscovit Vnukovo 2, cu ocazia unei vizite calificata drept ”istorica” de catre Ryad, prima a unui suveran saudit in Rusia, regele Salman ben Abdelaziz Al Saud a fost victima unui incident protocolar la coborarea din avion.

Scara rulanta s a blocat asa ca regele saudit a coborat catinel catinel

Scara rulanta (din aur) pe care o foloseste monarhul saudit, in varsta de 81 de ani, s-a blocat in momentul in care acesta se pregatea sa coboare din avion si a pasit pe treptele superioare ale instalatiei. Dupa cateva momente in care a stat nemiscat pe scara, Salman nu a avut incotro si a coborat per pedes, cum s-ar zice. Nu fara greutate, avand in vedere varsta inaintata, inainte sa fie primit de garda de onoare a regimentului Preobrajensky si de o orchestra militara. Moscova a subliniat ca scara avionului nu a fost livrata de aeroport ci a sosit din capitala saudita Ryad si ca tehnicienii sauditi raspund de incident.

Principalul aliat al SUA in Golf primit la Kremlin de Vladimir Putin

Delegatia regelui Salman este formata de 1000 de persoane si va ocupa toate camerele libere ale hotelurilor de 5 stele din zona Kremlinului si Pietei Rosii. Potrivit Sputnik, decorarea multor camere a fost refacuta in stil oriental.

Asteptari enorme

Astfel descrie Kommersant vizita regelui saudit, referindu-se in special la o cooperare militara si tehnica ruso-saudita. Pe agenda discutiillor Putin-Al Saud vor figura situatia pietei petroliere si posibilele conditii de prelungire a acordului OPEP, relatiile internationale, situatia din Siria (unde Moscova sustine Damascul iar Ryad pe rebelii sirieni) , Irak si Yemen si ”probabil”, potrivit unei surse diplomatice, si situatia din Iran, rival geopolitic al Arabiei Saudite. Dar, Rusia a pregatit pentru vizita saudita un pachet de contracte tehnico-militare in valoare de 3 miliarde de dolari, in special pentru livrarea mai multor sisteme de rachete S-400 Triumph. Moscova incearca de zece ani sa se instaleze in pretentioasa piata saudita de armament, partile invocand in trecut pachete de contracte ce ar putea ajunge la 20 de miliarde de dolari, dar fara un angajament concret, mai ales ca sauditii cereau un transfer de tehnologie in cadrul acestor contracte. Pe de alta parte, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a declarat pentru Tass ca Ryad ”va aloca un miliard de dolari pentru proiecte energetice” comune cu Rusia, fara a oferi mai multe detalii.

author avatar
Tudor Borcea
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger