AcasăNewsUSL vrea o noua lege electorala ca sa mai intre in parlament...

USL vrea o noua lege electorala ca sa mai intre in parlament „alti Boldea”!

Uniunea Social Liberala solicita puterii formarea unui grup de lucru putere-opozitie pentru elaborarea cat mai rapid a unei noi legi electorale prin care sa se evite ca in Parlament sa mai existe „alti Boldea”.

Anuntul a fost facut, luni, dupa sedinta conducerii USL, de catre copresedintele Uniunii, Victor Ponta. El a mentionat ca aceasta initiativa a pornit de la cazul Boldea si de la ce s-a intamplat in ultima perioada, cu parlamentari condamnati, „parlamentari penali”, care voteaza in Parlament si care au schimbat formatiunea politica, fara a-si pierde mandatul.

Potrivit afirmatiilor sale, grupul de lucru ar urma sa fie asemanator celui din 2007-2008 si va stabili modul in care se desemneaza candidatii pentru Senat si Camera Deputatilor, numarul membrilor Parlamentului si „responsabilitatea parlamentara in situatii de genul celei a lui Boldea”. „Acum trebuie sa plece presedintele din Coreea de Sud in Kenia, sa bata, practic, toata lumea in lung si-n lat dupa el. Cred ca trebuie sa tragem invataminte din acest exemplu, trebuie sa modificam rapid Legea electorala in asa fel incat sa existe o responsabilitate clara, un mod de selectie al partidelor, dreptul alegatorilor de a-i trimite in Parlament pe cei pe care ii voteaza, pentru ca alegatorii din colegiul domnului Boldea nu l-au votat pe Boldea, l-au votat pe candidatul PSD si totusi in Parlament a ajuns Boldea”, a aratat social-democratul.

Liderul PSD a mentionat ca in cadrul acestui grup de lucr, USL va trimite reprezentanti si va face propuneri de modificare a Legii electorale, el amintind ca din iunie 2011 exista o propunere legislativa, semnata de cei doi copresedinti ai USL, in care se propune scrutin majoritar uninominal intr-un singur tur, reducerea numarului de parlamentari si pierderea mandatului de catre parlamentarii care parasesc formatiunea politica ce i-au propus in alegeri.

Victor Ponta a aratat ca puterea se teme de un vot uninominal pur, de reducerea numarului parlamentarilor si de sanctionarea traseistilor. Ponta a spus ca acest grup de lucru ar putea sa-si desfasoare activitatea sub medierea unei organizatii neguvernamentale, eventual Pro Democratia. „Sa terminam cu demagogia de televizor a PDL-istilor de frunte. Daca nu avem legea pana la 1 iunie inseamna ca vom vota pe legea actuala si vom avea alti Boldea”, a sustinut acesta.

Copresedintele USL a mentionat ca Guvernul Ungureanu a trecut de Parlament cu votul a doi parlamentari condamnati definitiv, trei condamnati in prima instanta si opt parlamentari aflati in faza de urmarire penala.

Pe de alta parte Victor Ponta a sustinut includerea in lege a unor sanctiuni clare pentru Guvern in cazul in care nu organizeaza alegeri in Colegiile unde exista mandate vacante. El a spus ca in prezent exista 10 locuri ramase vacante in Parlament pentru care Executivul nu a organizat alegeri deoarece Guvernul Boc s-a temut ca le va pierde.

 

author avatar
Ciprian Purice
106 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger