AcasăNewsUSL si-a legalizat uninominalul menit sa-i secere adversarii

USL si-a legalizat uninominalul menit sa-i secere adversarii

Cu UNPR si minoritari alaturi, USL legifereaza orice vrea, dovada uninominalul adoptat ieri

Deputatii au adoptat votul uninominal intr-un singur tur propus de Victor Ponta si Crin Antonescu. ONG-urile nu sunt de acord si protesteaza: „Vrem democratie, asta e magarie”.

Cu UNPR si minoritari alaturi, USL legifereaza orice vrea, dovada uninominalul adoptat ieri

Cum Camera Deputatilor a fost cea decizionala in acest caz, urmeaza ca viitorii parlamentari sa fie alesi uninominal, din primul tur, pe principiul ”castigatorul ia totul”. Celelalte modificari aduse legii sunt eliminarea pragului electoral si oferirea unui mandat in plus minoritatilor nationale, in judetele unde ponderea acestora depaseste 7%. Cat priveste desenarea colegiilor, ele vor ramane asa cum le-au trasat, in 2008, PSD, PNL si UDMR.

ONG-urile ii iau maul lui Antonescu

Dezbaterea a fost una tensionata, impotriva uninominalului pur manifestandu-se PDL si galeria aflata la balcoane. O galerie compusa din reprezentantii ProDemocratia si ai altor ONG-uri ostile noului tip de vot, fapt demonstrat de bannerele afisate la balcoanele plenului: ”USL ponteaza, votul tau nu mai conteaza”, ”Vom fi multi in marea noastra minoritate”, ”Democratie reala acum”. Mai mult, protestatarii nu s-au sfiit sa-l intrerupa brutal pe Crin Antonescu, pe cind acesta pleda in favoarea proiectului la care este co-initiator, acoperind argumentele pro cu scandarea: ”Vrem democratie, asta e magarie!”. ”Prin efectele pe care le are, (votul uninominal pur – n.r.) este un regres in ceea ce inseamna democratia in Romania”, a explicat un protestatar vehementa ONG-urilor. Spre deosebire de civici, politicienii au dat-o ca de obicei la intors. Momiti (de Viorel Hrebenciuc, dupa cum se spune) cu promisiunea ca vor avea cel putin acelasi numar de parlamentari si in viitor, UDMR-istii s-au abtinut de la vot. Ametiti si ei cu scoaterea pragului parlamentar, UNPR-istii au sustinut proiectul, iar minoritarii au votat si ei alaturi de USL. Singurii care s-au opus si au si amenintat cu reclamarea la Curtea Constitutionala au fost pedelistii.

Parvulescu: Uninominalul, primul pas pe calea suspendarii lui Basescu

Cristian Pirvulescu

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, afrima ca scopul real al uninominalului pur este eliminarea lui Traian Basescu din viata politica. ”In cazul in care aceasta lege va fi declarata constitutionala, USL va ajunge la o reprezentare de 70-80% in Parlament, iar scenariul privind demiterea presedintelui va capata substanta”, sustine Parvulescu.

author avatar
Simona Badulescu
247 afisari

2 COMENTARII

  1. Usl afacut dreptate pentru ROMANI ! Daca pragul electoral se ridica la 7-10% se putea numi un act politic de centrare pe 2-4 ideologii politice. Prin pragul de 5% ( anti national ) s-au desfintat multe partide romanesti, dar a fost favorizat UDMR-ul de parca ar fi fost principala minoritate, favorizata in fata majoritatii democratice!

  2. USL a facut dreptate pentru ROMANI ! Daca pragul electoral se ridica la 7-10% se putea numi un act politic de centrare pe 2-4 ideologii politice. Prin pragul de 5% ( anti national ) s-au desfintat multe partide romanesti, dar a fost favorizat UDMR-ul de parca ar fi fost principala minoritate, favorizata in fata majoritatii democratice!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger