AcasăNewsUSL ramane adepta Parlamentului bicameral

USL ramane adepta Parlamentului bicameral

Politicienii USL vor ca deputatii si senatorii sa fie alesi diferit (pe liste si uninominal) si sa aiba atributii complet separate

Victor Ponta propune un Parlament bicameral, in care deputatii sa se ocupe de majoritatea temelor legislative, iar senatorii de problemele administrative regionale.

Politicienii USL vor ca deputatii si senatorii sa fie alesi diferit (pe liste si uninominal) si sa aiba atributii complet separate

Varianta este sustinuta in contextul preconizatei reforme electorale. ”Ideea este aceea de a avea o Camera a Deputatilor aleasa proportional si care sa aiba principalele atributii constitutionale legate de buget, sa fie camera decizionala pe majoritatea absoluta a temelor legislative – inclusiv controlul asupra Guvernului. Si un Senat in care sa avem un sistem de reprezentare prin vot majoritar, adica fiecare judet si implicit dupa aceea fiecare regiune, in functie de numarul de judete, sa aiba doi senatori, in asa fel incat Senatul sa fie un tip de camera a autoritatilor, a structurilor administrative locale – fie ca e vorba de regiuni, fie de judete”, a explicat premierul Victor Ponta.

Acesta a adaugat ca Senatul ar mai putea avea, in formula gandita de ei, in plus fata de legislatia care tine de dezvoltarea regionala, ”eventuale atributii legate de politica externa si de politica de aparare”, asa cum se practica si in alte sisteme parlamentare.

author avatar
Simona Badulescu
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger