AcasăNewsUSL nu mai vrea prag electoral

USL nu mai vrea prag electoral

Plenul Camerei Deputatilor va transa eliminarea sau pastrarea pragului minim electoral

USL a decis sa elimine pragul electoral, facand astfel uninominalul pur mai atractiv pentru partidele mici.

Plenul Camerei Deputatilor va transa eliminarea sau pastrarea pragului minim electoral

Dan Sova este cel care a recunoscut primul ca pastrarea pragului electoral ar duce la nerespectarea principiului repartizarii mandatului candidatului care obtine cele mai multe voturi. In schimb, fara un prag minim si fara redistribuirea voturilor, la alegeri poate candida oricine, inclusiv independentii, cu garantia ca va fi ales daca iese primul in colegiu, a precizat senatorul PSD.

Liberalul Ioan Ghise afirma si el ca mentinerea unui prag electoral incurca uninominalul pur adoptat de Senat: ”Candidatii isi asuma riscul trecerii pragului de catre partide, noua lege avantajand partidele mari”. Pastrarea pragului electoral este considerata ”o eroare” si de europarlamentarul PDL Cristian Preda: ”Daca s-ar mentine un prag la scara nationala, atunci e evident ca s-ar continua practica inventata in 2008, in virtutea careia au primit mandate cei clasati pe 2 sau pe 3. Uninominalul ar fi, deci, impur”. Dincolo de orice detaliu tehnic al legii, eliminarea pragului electoral este ”clou”-ul care poate determina UNPR, un partid mic si proaspat aliat cu USL, sa sustina legea uninominalului pur in Camera Deputatilor, decizionala in acest caz.

author avatar
Simona Badulescu
216 afisari

1 COMENTARIU

  1. O PROSTIE MAI MARE NICI CA SE POATE
    ORI CE PARTID DE BUZUNAR VA AJUNGE IN PARLAMENT DIMPOTRIVA AR PUTEA SA MAREASCA PRAGUL ELECTORAL LA 8-10%. CATE PARTIDE SUNT IN STATELE CIVILIZATE? CEL MULT 2-3, DE CE LA NOI SA FIE 20?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger